Menü

Rendszeresen visszatérő hallgatónk mesél oktatási élményeiről II.

2021.07.02.
Beszélgetések

Legújabb hallgatói interjúnkat Dr. Bógyi Attilával készítettük, aki bátran vállalkozott hosszabb időtartamú, több alkalmas képzési programjainkra is az elmúlt évek során. Attila az OTP Jelzálogbank jogi osztályának vezetője, visszatérő képzés résztvevőnk. Attila, immár négyéves lett képzési intézményünk, mondhatni, hogy közel minden évben elvégeztél nálunk egy-egy kurzust, ez örömmel tölt el minket.

Vezető beosztásban dolgozol valamennyi szakmai vonalon. Bizonyára felmerül kötelező továbbképzési feladat is munkád során, emellett integrálsz-e személyes érdeklődésednek megfelelő programokat is képzési terveidbe? Ha igen, milyen tényezők alapján döntesz egy adott képzési intézmény mellett?

Alapvetően két szempont motiválja a képzésválasztást. Egyrészt fontos, hogy a munkám során felmerülő aktuális szabályozói trendekhez kapcsolódó ismereteket szerezhessek. A bankszektor az egyik legkomplexebben szabályozott iparág, folyamatosan változó jogszabályi keretek között dolgozunk és a hazai jogalkotói és felügyeleti elvárások mellett az Európai Unió folyamatosan bővülő szabályrendszerének is meg kell felelnünk. Hasznos, ha vannak olyan képzési helyek, akik segítenek lépést tartani a dinamikusan változó szabályrendszerrel.

Erre egy példa: a bankszektoron belül a digitalizáció mellett az egyik legaktuálisabb téma a fenntarthatóság, amit az OTP Csoport és az OTP Jelzálogbank is kiemelt prioritással kezel. Az ebből adódó feladatokhoz az ESG szempontok gyakorlati szempontú megismerése hasznos segítséget jelent.

A fentiek mellett 2020-ban a hazai jogász társadalom egy részét új kihívás elé állította az ügyvédi törvény által előírt továbbképzési kötelezettség. Ebből adódóan sokunk számára az is szemponttá vált, hogy olyan képzéseken vegyünk részt, amelyek hozzájárulnak a kamara által előírt továbbképzési kötelezettségünk teljesítéséhez.

Az évek során végig követhetted a BIB képzési palettájának szélesedését is. Célunk, hogy a pénzügyi és banki területen — a soft skill és jogi témák mellett, de elsősorban — valamennyi szakmai vonalon képviseltessük magunkat. Mennyire látod teljesnek, átfogónak az általunk kínált, elérhetővé tett kurzusok listáját?

Jó látni, hogy a BIB kínálata a pénzügyi szektorban dolgozó kollégák igényeinek teljes spektrumát igyekszik lefedni, legyen szó akár hitelközvetítésről, excel használatról, a digitalizációs trendekről, vagy a hatékony otthoni munkavégzés támogatásáról. Jogászként különösen fontosnak tartom, hogy az MNB szabályozói elvárásait (rendeletek, ajánlások, vezetői körlevelek) érintő képzések is egye nagyobb súllyal jelennek meg a kínálatban. Személyes tapasztalatból tudom, hogy milyen hasznos ezekben a kérdésekben megismerni a szabályozói álláspontot és megvitatni az esetleges nyitott kérdéseket.

Legutóbb ESG Tanácsadó képzésünkön vettél részt, amelyen bemutattuk a fenntartható pénzügyi befektetések jellemzőit, szabályozását és gyakorlatát. Idén első alkalommal vált elérhetővé a kurzus, a Nemzetközi Bankárképző Központtal közös szervezésben. Sikeres vizsgádat követően megkaphatod a nemzetközi, az EFPA által kibocsátott EFPA ESG Advisor képesítést is. Megosztanád velünk tapasztalataidat a programmal kapcsolatban?

Az ESG és általánosságban a fenntarthatósági szempontok érvényesítése a pénzügyekben is egyre komolyabb hangsúllyal jelenik meg. A legtöbb intézmény elindította a saját ESG projektjét, ehhez pedig szükség van a témához értő munkavállalókra. Ahogy néhány évvel ezelőtt az adatvédelem, most az ESG az a terület, ahol versenyképes tudás szerezhető. A téma aktualitásából következően nagyon gyorsan alakul a szabályozói környezet, így valószínűleg még sokáig lesz igény a színvonalas ESG témájú képzésekre.

Kíváncsiak vagyunk, hogy eredeti várakozásaiddal összhangban állt-e a program, gondolunk itt a technikai aspektusra, szervezésre, illetve a tematikára, a tartalomra.

Azzal a várakozással jelentkeztem a kurzusra, hogy ezáltal átfogó képet kaphatok az ESG szabályozói keretrendszeréről és az ezzel kapcsolatos üzleti, befektetői szempontokról. Utólag azt mondhatom, a képzés összhangban volt az elvárásaimmal.

Véleményed szerint ezen új kurzusunkat igényelni fogja-e majd a hazai szakértői képzési piac?

A téma aktualitásából következően nagyon gyorsan alakul a szabályozói környezet, így valószínűleg még sokáig lesz igény a színvonalas ESG témájú képzésekre.

Pontosan kiknek ajánlanád a programon való részvételt a hazai szakmai vonalon?

Arra számítok, hogy az ESG szempontok ismeretének majd’ minden banki területen lesz relevanciája, ezért a lehetséges részvevők köre is rendkívül széles.

Elvégeztél nálunk Magyar Ügyvédi Kamara Oktatási és Akkreditációs Bizottsága által nyilvántartásba vett, kreditpontos képzést is. Intézményünk számára 2020-tól nyílt meg a lehetőség a Kamaránál egyes képzéseink kredit elismertetésére, első ilyen programjaink egyikét követted a tavalyi évben. Mit gondolsz, a témakidolgozás és ismeretátadás tekintetében, hasznos tudásanyagot sikerült összeállítani a hazai ügyvédi, jogtanácsosi kör számára?

A kötelező ügyvédi továbbképzés rendszere 2020. január 1-jén indult, jóérzéssel tölt el, hogy az elmúlt alig másfél évben az ügyvédi kamaráknak és a piaci képzési helyeknek hála száznál is több képzési esemény vált elérhetővé az ügyvédek és kamarai jogtanácsosok számára. Az általam választott kurzust (Hitelbiztosítékok joga és gyakorlata – MÜK kreditpontos képzés (2020.)) nagyon hasznosnak és színvonalasnak tartottam, amelyen a résztvevők átfogó elméleti is gyakorlati ismereteket szerezhettek a hitelbiztosítékok rendszeréről.

Hiszünk abban, hogy képzés résztvevőink egyéni, kézzel fogható tapasztalatainak megismerésén keresztül tudunk a legmegfelelőbb irányban fejlődni. Attila, az eddig a BIB-nél követett programok alapján felmerült-e javaslatod, építő jellegű kritikád, amelyet átgondolva fejleszthetjük szolgáltatásunkat a piacon?

Úgy gondolom, hogy a BIB „hazai pályán” tudja a legversenyképesebb képzéseket kínálni. A pénzügyi joggal és az MNB aktuális szabályozó eszközeivel kapcsolatos kurzusok nagyon hasznosak lehetnek a bankszektorban dolgozók számára. Bankban dolgozó jogászként pedig rég hiányolok egy olyan képzést, ami közérthetően mutatja be a legfontosabb gazdasági és üzleti fogalmakat és folyamatokat. Egy ilyen kurzus hiánypótló lenne.

Bizonyára kapcsolatba kerültél az évek során oktatásszervező kollégáinkkal, akik a kurzusok lebonyolításával, a jelentkezések kezelésével, és résztvevőinkkel való kapcsolattartással foglalkoznak. Milyen tapasztalatokat osztanál meg velünk ebben a tekintetben? Mit üzennél nekik a BIB Csapatán belül?

Az elmúlt években kizárólag pozitív tapasztalatokat szereztem. A személyes és az online képzések szervezésével és lebonyolításával egyaránt elégedett voltam, ebben fontos szerepe volt az oktatásszervező kollégáknak. Csak így tovább.

Tekintse meg képzéseinket és regisztráljon honlapunkon!

Olvassa el ezt is