BIB hírek

Események/Hírek

 

Treasury testközelben: a legfrissebb ismeretek egy különleges világpiaci helyzetben

Különleges helyzetben kerül sor a BIB Treasury testközelben című kurzusára: a pandémiás helyzet nem csak a pénzügyi piacokat, hanem az oktatást is alaposan átalakította. A BIB azonban mindig is élen járt a digitális oktatási tartalmak közvetítésében, így a mostani helyzetet nem problémaként, hanem lehetőségként fogja fel. A Treasury testközelben képzés fontosságáról, egyediségéről a kurzus két előadójával, Ágoston Istvánnal, a Raiffeisen Bank Pénzügyi Intézményekért és Letétkezelésért felelős terület vezetőjével és Veres István Attilával, a Magyar Nemzeti Bank igazgatójával beszélgettünk.

 • Tavaly, amikor a Treasury testközelben című kurzus nagy sikerrel lezajlott a BIB szervezésében, a képzés egyik fő témája az volt, még békeidőben kell a válságra felkészülni. Most alapvetően megváltozott a helyzet.
 • Nem az volt a kérdés, hogy egy válság érkezni fog, hanem az, hogy milyen lesz és azt hogyan kezeljük – mondta Ágoston István. – A tavalyi képzés egyik fő irányvonala ez a gondolat volt, mostanra pedig egyértelműen aktuális lett. Rendkívül fontos, hogy a treasury-kkel kapcsolatban álló szakemberek ezt a helyzetet értelmezni tudják, ismerjék a kockázatokat, és ennek fényében hozzanak felelős döntéseket.
 • Mondok egy kézzelfogható példát: tavaly még elképzelhetetlennek tartottuk, hogy a treasury fizikailag és informatikailag is szuperbiztonságosan védett terén kívül folyhasson üzletkötés, hogy adott esetben akár több száz, több ezer ember is home office-ban végezze ezt a munkát – emelte ki Veres István Attila. - Ez azonban a valóság, így értelemszerűen a képzés anyagait is átalakítottuk, kiegészítettük, felfrissítettük, hiszen az a cél, hogy azok, akik a treasury-kkel kapcsolatba kerülnek, naprakész ismereteket szerezzenek.
 • Kiknek szól, kiknek lehet fontos a Treasury testközelben képzés?
 • Alapvetően a banki treasury-k környezetében dolgozó, akár háttértámogatást nyújtó szakembereknek, ideértve többek között az IT, a számvitel, a compliance, a jogi ágazatban dolgozókat – mondta Veres István Attila. – Ugyanakkor külön is kiemelném a vállalati felsővezetőket, döntéshozókat, hiszen számukra létfontosságú, hogy naprakész ismereteket szerezzenek a treasury-k jelen helyzetéről, ellenkező esetben akár szabályozói, akár biztonságtechnikai oldalról is hátrányba kerülhetnek.
 • Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a résztvevők átfogó képet kapjanak a treasury-k működéséről, jelenlegi helyzetéről, hiszen csak így lesznek képesek a saját szakterületükön is megfelelő döntéseket hozni – tette hozzá Ágoston István.
 • A pandémiás helyzet ugyanakkor a képzésekre is nagy hatást gyakorol. A kurzus hagyományos, online vagy hibrid lesz-e?
 • A BIB mindig is élen járt az ismeretek digitális alapon való közvetítésében, ami most egyértelműen előny – emelte ki Ágoston István. - Bátran állíthatom, hogy mindegyik eshetőségre fel vagyunk készülve. Egy kis kulisszatitkot is elárulhatok: amellett, hogy természetesen folyamatosan készülünk az előadásokra, már október elején voltunk a BIB-nél helyszíni próbán is, hogy minden a lehető legzökkenőmentesebben folyhasson.
 • Létezik olyan része a kurzusnak, amely során úgymond megelőztük a COVID-járványt, hiszen például van olyan gyakorlati, szimulációs játék a képzés programjában, amelyet már tavaly átültettünk digitális platformra – hangsúlyozta Veres István Attila.
 • Hiszen a kurzus során nem csak az elméleti, hanem a gyakorlati ismeretek átadására is nagy hangsúlyt fektetnek.
 • A BIB valamennyi képzésére igaz, hogy gyakorlatorientált, a Treasury testközelben kurzusra kiemelten – szögezte le Ágoston István. – A gyakorlati példákra és a csoportmunkára is hangsúlyt fektetünk.
 • Úgy véljük, mindenképpen fontos, hogy a szakmai, elméleti ismeretek mellett a képzés résztvevői úgymond járjanak egy kicsit az üzletkötők cipőjében, azaz ismerjék meg azt a munkát a gyakorlatban is, hiszen ezáltal tudnak még hatékonyabb háttértámogatást nyújtani vagy vállalati vezetőként jó döntéseket hozni – vázolta Veres István Attila.

További részletek, jelentkezés a képzésre: LINK