Kurzusok

Banki IT projektmenedzser

 • Banki, pénzügyi tanfolyamok

 

a tanfolyam célja

 • alapvető projekt-irányítási ismereteket adjon banki IT projektek megvalósításához;
 • a hallgatók használható gyakorlati tudást szerezzenek a projekt terjedelmének meghatározásához, a projekt működőképes megtervezéséhez, minőségi, határidő- és költségterv szerinti lebonyolításának menedzseléséhez.

Kiknek ajánljuk

A képzést olyan szakembereknek ajánljuk, akik 

 • projektirodán, informatikai vagy bankszakmai (back-office, üzleti területek, termékfejlesztés, kockázatkezelés) területen dolgozóknak 
 • IT rendszer-bevezetési projektfeladatok megoldásában szeretnének versenyképes tudást és gyakorlatot szerezni, 
 • ilyen területen szeretnének dolgozni a jövőben. 

Ajánljuk továbbá azon hitelintézeti munkatársaknak is, akik munkájuk során IT projektekkel kerülnek kapcsolatba, és a projektek sikeressége érdekében tudásukat alapvető projektirányítási ismeretekkel kívánják megerősíteni.

tematika
 

első nap - 2019.05.09.

 • Bankszakmai alapképzés
  Az első nap délelőttje során a bankszakmai alapképzés modul a banki működés jellemzőivel, termékeivel, szabályozásával, a főbb folyamatokkal és a banki szervezet felépítésével ismerteti meg a hallgatókat. Akik már rendelkeznek legalább kétéves bankszakmai tapasztalattal, azoknak a modul opcionális, azonban a tananyag a vizsgakövetelmény része.
 • Banki IT architektúrák és IT biztonság
  Áttekintésre kerülnek a jellemző banki IT architektúrák, az IT architektúra szerepe az IT stratégiában, kapcsolódása az üzleti célokhoz és a tervezés alapelvei. Az előadók példákon keresztül bemutatják a tipikus banki IT architektúrák felépítését. Részletes betekintést nyújtanak az IT biztonság témakörébe: tisztázzák a definíciókat és az összefüggéseket (pl. IT biztonság vs. információbiztonság, fenyegetés, sérülékenység, biztonsági rés, biztonsági incidens, kockázat, kontroll, maradványkockázat, stb.), a kockázatelemzés alapjait és a biztonságtervezési alapelveket. Bemutatják az üzletfolytonosság és katasztrófa utáni helyreállítás eszközeit (BCP/DRP). Áttekintik továbbá a magyarországi pénzügyi szektorra vonatkozó informatikai szabályozást, példákkal megvilágítva az MNB jogértelmezési és ellenőrzési gyakorlatát, a megfelelés buktatóit, a tipikus hibákat.

második nap - 2019.05.16.

 • A projektmenedzsment alapjai
  A nap során a banki IT projektek szervezéséhez és lebonyolításához szükséges általános ismeretek kerülnek sorra. A hallgatók megismerkedhetnek a projekt definíciójával, az IT projektek sajátosságaival, a projekt menedzsment módszerekkel, a software fejlesztések sajátosságaival a banki környezetben, az IT projektek életciklusával, a minőségi követelményekkel. A modul áttekinti a tesztelések szerepét, a projektek minőségbiztosítását, a szállítók kezelését, a projekt szereplőinek meghatározását, hatáskörüket, főbb feladataikat (projektszponzor, projektmenedzser, projektkoordinátor, tesztkoordinátor).

harmadik nap - 2019.05.23.

 • A Microsoft Projekt-tervező szoftver használata
  gyakorlatban ismerik meg a hallgatók, hogy mire és milyen módon használható az MS Project szoftver, megismerik a projekt- és feladattervezés lépéseit, a tervezés szükséges mélységét, a feladatok közötti és projekten kívüli függőségek kezelését, a mérföldkövek használatát, a Gantt chart beállításokat. Betekintést nyernek az erőforrás- és költségtervezésbe, megtanulják a projektnaptár beállítását, a projektsablonok alkalmazását, a riportkészítési, nyomtatási funkciók használatát. 
 • A projekt sikeréhez szükséges kulcsfunkciók és képességek
  A projekt sikeréhez szükséges kulcsfunkciók feladatainak áttekintése (különösen a projektszponzorok, business analyst, tesztmenedzser szerepe), és a banki IT projektek vezetéséhez szükséges képességek, készségek és technikák megismerése. A hallgatók betekintést nyernek a támogató projektkörnyezet kialakításának módszereibe és esettanulmányokon, helyzetgyakorlatokon keresztül ismerhetik meg a jellemző sikerkritériumokat, buktatókat, csapdahelyzeteket. 

Negyedik nap - 2019.05.30.

 •  Banki esettanulmányok, gyakorlati feladatok – banki környezetben
  Az eddig tanult projektmenedzsment módszereket banki esettanulmányokon keresztül, gyakorlati feladatok segítségével dolgozzák fel a hallgatók (pl. banki érdekelt felek azonosítása, PAD készítése, projektterv készítése, kockázatértékelés és kockázatkezelési stratégia kialakítása, kommunikációs terv készítése, státusz riport készítése). 
 • Projekt portfolió menedzsment
  Az intézményben futó különböző projektek összehangolására, priorizálására, erőforrás tervezésére, rendszeres visszamérésére, riportálására készíti fel a hallgatókat.

ElőadókTovábbi információkért keresse oktatásszervezőnket