BIB oktatás

Kurzusok

Adatszolgáltatási szakértő – EBA taxonómiákon alapuló felügyeleti jelentések és az aktuális változások

 • Banki, pénzügyi tanfolyamok

MIÉRT TARTJUK FONTOSNAK
 

A jegybankok és a pénzügyi szervezetek világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megfelelő tartalmú és minőségű adatgyűjtésekre. Magyarországon az MNB az Európai Bankhatóság által kidolgozott adatgyűjtéseket implementálta és széles körűen hasznosítja. Az egyre kifinomultabb mikro- és makroprudenciális felügyelési módszertanok csak jó minőségű adatokon alapulhatnak. A kurzus előadásaiban bemutatásra kerülnek a hitelintézetek EBA taxonómiákon alapuló adatgyűjtései, azok jogszabályi háttere, főbb jellemzői, az adatgyűjtések módszertani kérdései, belső összefüggései, és az egyes adatgyűjtések aktuális tartalmi és formai változásai.

A KURZUS TARTALMA
 

A hitelintézetek európai szinten egységes prudenciális szabályrendszeréhez 2014 óta egységes felügyeleti adatszolgáltatási követelmények társulnak a COREP és FINREP jelentési keretrendszerek formájában, melyek tartalma, moduljainak száma azóta is folyamatosan bővül. Az európai szinten egységesen előírt és alkalmazandó adatmodellen túl 2020. őszétől már a Magyarországon működő hitelintézetek is alkalmazzák az XBRL adattovábbítási szabványt, megtörtént az XBRL átállás. Jelenleg egy nagyobb tartalmi bővülés, módosítás előtt áll a szektor a jelentési keretrendszer 3.0 verziójának bevezetésével.

A kurzus során bemutatjuk ezen felügyeleti adatmodellek jogi és technikai hátterét, az egyes jelentés modulok tartalmát és fő összefüggéseit, valamint az MNB és az Európai Bankhatóság adatminőségellenőrzési módszertanát. A résztvevők kitekintést kapnak az idei évben és a következő években várható tartalmi és technikai változásokra is.

A KURZUS CÉLJAI
 

 • Hitelintézetek adatszolgáltatásért felelős munkatársainak módszertani felkészítése
 • Jelentések tartalmának, belső összefüggéseinek megismerése
 • Jelentésszolgálati szakterület hatékonyságának növelése

KINEK AJÁNLJUK A KURZUST
 

A kurzust úgy alakítottuk ki, hogy a témakörben átfogó ismereteket adjon a hitelintézetek jelentésszolgálati területén dolgozó, kezdő vagy még kevésbé tapasztalt szakembereinek az EBA taxonómiáin alapuló jelentési kötelezettség értelmezéséhez és az adatszolgáltatási riportok elkészítéséhez. A módszertani képzés megfelelő alapot nyújt a belső és külső kapcsolattartáshoz és a minőségbiztosításhoz.

A KURZUS FELÉPÍTÉSE
 

 1. Az adatszolgáltatások tartalma, jogszabályi háttere

 2. Egységes adatmodell és XBRL taxonómia – DPM verziók és ami mögötte van

 3. Keretrendszerek és modulok – DPM v2.9-2.10-3.0

  1. COREP

  2. FINREP

  3. Megterhelt eszközök, szanálás, javadalmazás, finanszírozási terv

 4. Adatáramlási folyamat, adatminőség-ellenőrzés módszertana és eszközei

A KURZUS IDŐTARTAMA
 

Egynapos online képzés.

ElőadókTovábbi információkért keresse oktatásszervezőnket