Kurzusok

Korrekt követeléskezelés: így is lehet!

  • Banki, pénzügyi tanfolyamok

Miért tartjuk fontosnak 

Az elmúlt évek során felgyorsult a bankrendszer portfóliótisztítási folyamata, amelynek eredményeképp jelentős nem teljesítő állomány kezelését vették át pénzügyi vállalkozások, illetve pénzpiaci közvetítők. A követelések érvényesítése érdekében az adósokkal történő kapcsolatfelvételek száma is emelkedett, amelynek során a behajtó munkatársak magatartása a pénzügyi intézményrendszer működésébe vetett közbizalmat is befolyásolhatja. Az MNB a felügyelési tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít a jogszabálykövető, tisztességes és együttműködő gyakorlatok elterjedéséhez a követeléskezelési tevékenység során. A felügyeleti és adatvédelmi elvárásoknak történő megfeleléshez a kurzus résztvevői megfelelő útravalót kapnak.
 

A kurzus tartalma 

Képzési programunk biztosítja a követeléskezelési szektorban dolgozó szakemberek számára a behajtási tevékenységgel kapcsolatos általános, illetve adatvédelmi szabályozás részletesebb megismerését, valamint az ezen felüli felügyeleti elvárások elsajátítását. A kurzus résztvevői elméleti oktatáson és esettanulmányok feldolgozásán keresztül szerezhetnek széleskörű ismereteket a felmondott követelések kezelésére vonatkozó általános fogyasztóvédelmi elvek gyakorlati alkalmazásáról, az adósok megfelelő tájékoztatásáról, a kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás szabályairól, valamint az adósokkal történő megállapodással kapcsolatos felügyeleti elvárásokról. A kurzus hallgatói mindezek mellett a követelés behajtási tevékenységgel összefüggő jogszabályi rendelkezéseket, továbbá a működésre vonatkozó előírásokat (szervezeti szabályok, belső szabályozás és nyilvántartás, költségek elszámolása) is megismerhetik.
 

A kurzus céljai 

• A követelés behajtó társaságok működésére vonatkozó előírások, ajánlások megismerése és gyakorlatba történő beépítésének támogatása.
• A BIB Követelés behajtó szakértő oklevél megszerzése.
 

Kinek ajánljuk a kurzust 

A kurzus elsősorban a felmondott fogyasztói követelések (workout retail) kezelésével foglalkozó vagy foglalkozni kívánó, hitelintézetnél, illetve követeléskezelő cégnél dolgozó szakemberek számára ajánlott. A kurzuson a követeléskezelési tevékenységet felügyelő és irányító szakmai vezetők releváns tudást szerezhetnek, amely biztos alapot nyújt a jogszabályoknak és felügyeleti elvárásoknak megfelelő működés kialakításához. 
 

A kurzus felépítése

Modul 1: A követelés behajtási tevékenység jogszabályi környezete 
Modul 2: Adatvédelmi aspektusok a követeléskezelés során
Modul 3: MNB ajánlás, fogyasztóvédelmi elvárások példákon keresztüli bemutatása
 

A KURZUS IDŐTARTAMA

Egynapos képzés.

További információkért keresse oktatásszervezőnketElőadók