BIB oktatás

Kurzusok

Compliance és digitalizáció

  • Banki, pénzügyi tanfolyamok

A compliance funkció szerepe a digitalizáció, mesterséges intelligencia és robotizáció idején a pénzügyi szektorban

MIÉRT TARTJUK FONTOSNAK

A pénzügyi szolgáltatásokat érintő új digitális megoldások, az újonnan piacra lépő FinTech-vállalkozások megtörik a klasszikus banki, pénzügyi szolgáltatások évszázados egyeduralmát, új csatornákat nyitva az ügyfelek számára. Megjelenésük fokozza a versenyt, de veszélyeket, illetve a már ismert működési és biztonsági kockázatok súlyosbodása mellett új kockázatokat is hordoznak, miközben működésük alapvető szabályozási, compliance és etikai kérdéseket is felvet.

A KURZUS TARTALMA

A kurzus során ismertetjük a digitális világ új technológiáit, a mesterséges intelligencia, a big data-elemzés, a blokklánc és a felhő alapú technológiákat érintő, a pénzügyi szektorba hozott újdonságokat, továbbá a kapcsolódó előnyöket és veszélyeket. Részletesen bemutatjuk a nemzeti és nemzetközi szabályozási környezetet és kitérünk a szabályozó szereplők felelősségére is. Végezetül részletesen tárgyaljuk a kapcsolódó compliance szempontokat és feladatokat, illetve etikai kérdéseket.  

A KURZUS CÉLJAI 

Célunk, hogy a kurzus folyamán bemutassuk a pénzügyi szektorban bekövetkezett lényeges változásokat és újdonságokat, szabályozási környezetet, compliance szempontokat és etikai kérdéseket annak érdekében, hogy mindezen ismeretek birtokában a kurzus résztvevői munkájuk során felismerjék a digitalizációhoz kapcsolódó compliance-releváns helyzeteket és meg tudják tenni a megfelelő lépéseket azok kezelése érdekében, továbbá hathatós támogatást tudjanak nyújtani munkáltatójuk számára a szabályok betartásában, valamint a tisztességes és etikus magatartás biztosításában.

KINEK AJÁNLJUK A KURZUST

A kurzus megfelelő ismereteket biztosít a compliance feladatokkal megbízott, illetve ezen terület iránt érdeklődő szakemberek mellett a belső ellenőrzésen, valamint egyéb kontroll funkcióban vagy szakmai területen dolgozó szakemberek számára is. Felépítése alapján alkalmas arra, hogy a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, de akár a junior munkatársak számára is hasznosítható tudást adjon át.

A KURZUS FELÉPÍTÉSE

Modul 1: Compliance funkció célja, szerepe

Modul 2: Új technológiák, szereplők, szolgáltatások előnyei és kockázatai

Modul 3: Digitalizációhoz, mesterséges intelligenciához és robotizációhoz kapcsolódó szabályozási környezet

Modul 4: Kapcsolódó compliance kockázatok, szempontok és feladatok

Modul 5: Csalásmegelőzés, gyakori banki csalási forgatókönyvek

Modul 6: Pénzmosás megelőzés és compliance

Modul 7: Etikai kérdések

Témavezetői gondolatok:

„Mivel a szabályozás szükségszerűen mindig elmaradásban lesz az új igényekhez és a megjelenő új technológiákhoz képest, az etikus és prudens magatartás biztosításához a gondossági kötelezettségek betartása és az etikai normák nyújthatnak hathatós segítséget. Ebben fontos szerep hárul a pénzügyi szektorban tevékenykedő vállalkozások megfelelőség biztosítási területeire. A hiányos szabályrendszer keretei között ez az a terület, amelynek feladata a jogszabályoknak, illetve egyéb, követendő ajánlásoknak, etikai normáknak, iránymutatásoknak, útmutatásoknak való megfelelés biztosítása és a működésében rejlő megfelelőségi kockázatok azonosítása és kezelése. Nehezíti a feladatot, hogy a megfelelőség biztosítási területnek a folyamatosan változó, fejlődő szabályozási környezet problémái mellett egy olyan időszakban kell helytállnia, amikor a koronavírus-járvány gazdasági-pénzügyi életre ható következményei is elérték a digitális világot. Ebben a változó környezetben kell a megfelelőség biztosítási funkciónak megtalálnia a helyét és szerepét ahhoz, hogy hathatós támogatást tudjon nyújtani a pénzügyi szektor szereplőinek a szabályok betartásában, valamint a tisztességes és etikus magatartás biztosításában.”

A KURZUS IDŐTARTAMA

1 nap

ElőadókMegnyitott képzések és vizsgák

További információkért keresse oktatásszervezőnket