BIB hírek

Események/Hírek

A banki stratégiaalkotás sakktáblája - hogyan lesz egy futóból királynő?

Az elmúlt években a válság, az alacsony kamatkörnyezet és az új technológiák előretörése miatt jelentős átalakuláson megy keresztül a globális pénzügyi rendszer. Az elmúlt tíz év tartósan alacsony kamatkörnyezete, a banki digitalizáció valamint a szigorodó mikro- és makroprudenciális szabályozás jelentős üzleti kihívás elé állítják a válság örökségével együtt élő bankokat. Ezek sikeres leküzdése csakis átfogó stratégiai szemléletváltással és széles látókörű menedzsmenttel lehetséges.
 
Úgy építettük fel kurzusunkat, hogy ideális kiindulópont legyen a banki stratégiai gondolkodás új alapokra helyezéséhez és megfelelő ismereteket adjon a közép- és hosszú távú stratégiák megalkotásáért és végrehajtásáért felelős banki-pénzügyi vezetőknek. Az egymásra épülő elméleti és gyakorlati modul során a stratégiai tervezés kihívásaira gyorsan, célzottan és sikerrel válaszoló vezetői ismereteket tárgyaljuk. Bemutatjuk a pénzügyi közvetítőrendszer nemzetgazdaságban betöltött szerepét, a piaci struktúra fontosságát és az aktuális szabályozói környezetet; sorra vesszük a banki működésre ható makrogazdasági, pénzpiaci, mikro- és szabályozói tényezőket. Nem csak azt mutatjuk meg, mit jelent a magas bankközi kamatláb a banki jövedelmezőség szempontjából, hanem a rendszerben történő komplex gondolkodásmódot is, mert ebben az endogén hatásmechanizmusban nem csak első-, de másod- és harmadkörös hatások is érvényesülnek. A stratégiaalkotás keretébe beemeljük az alacsony kamatkörnyezet által is indukált egyesüléseket és felvásárlásokat, melyek a kihasználható szinergiák révén pozitív hatást gyakorolhatnak a banki jövedelmezőségre. Végül pedig egy banki szimuláció segítségével teszteljük az összes kiválasztott változó hatását a bank mérleg- és eredménykimutatására.
 
Banki stratégia kurzusunk előadói: Nagy Márton, az MNB alelnöke; Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese; Balázs Árpád, a PwC Magyarország üzletágvezetője és Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország partnere; Briglevics Tamás, az MNB kutatási szakértője és Seregdi László, az MNB felügyeleti tanácsadója.

A kurzusra itt jelentkezhet!