BIB hírek

Események/Hírek

Egyévesek lettünk!

2017 decemberében egy GDPR-kurzussal indult minden. Azóta a pénzügyi szakma széles körét lefedő 70 banki-pénzügyi kurzus több mint 900 hallgatója tapasztalhatta meg a magas színvonalú oktatási módszertanra épülő képzéseinket. A hatósági és OKJ-s tanfolyamokon több mint 1200, a legmodernebb E-learning képzéseken pedig közel 6000 banki-pénzügyi szakember személyes fejlődését, karrierjét segítettük. A legmodernebb eszközök és környezet; gyakorlatorientált és élményalapú oktatás, korszerű pénzügyi ismeretek; kiváló oktatók a piacról, az egyetemekről és az MNB szakértői gárdájából. Ezeket, és a szakmai kapcsolatépítés lehetőségét kínáltuk több mint száz oktatónk segítségével azoknak, akik az elmúlt egy évben a Budapest Institute of Banking kurzusait választották.  

Éppen egy éve, az ország egyik legmodernebb eszközökkel felszerelt oktatási helyszínén egy GDPR témájú kurzussal kezdődött a Budapest Institute of Banking tevékenysége. Az alapító Magyar Nemzeti Bank a Budapesti Értéktőzsdével tavaly ősszel döntött úgy, hogy a banki-pénzügyi felnőttképzés és vizsgáztatás rendszerét korszerűsítve új oktatási központot hoz létre. Az új továbbképzési koncepciót a szektor előtt álló kihívások – a piaci stabilitás érdekében születő komplex szabályozói elvárások, a digitalizáció és a versenyképesség növelése – indokolták, az elmúlt egy év tapasztalatai pedig igazolták az alapítói törekvéseket. 

Modern tudás, gyakorlatorientált ismeretátadás
A banki, pénzügyi, biztosítási szektor működésének teljes körét lefedve, a szakértőitől a felsővezetői szintig kínálunk naprakész tudást és fejlődési lehetőséget. A banki-pénzügyi kurzusaink a bankrendszerhez és a határterületekhez kapcsolódva igen széles oktatási spektrumot fognak át. A legújabb közgazdasági, pénzügyi problémákra adott megoldásokkal, a felügyeleti aspektusok ismertetésével segítjük az egységes jogértelmezést; illetve a legjobb gyakorlatok bemutatásával támogatjuk a pénzügyi rendszer tagjainak hatékony működését. A banki-pénzügyi kurzusaink közül néhány már E-learning formában is elérhető.

2017 őszétől mi szervezzük a tőzsdei szakvizsgához, a határidős, az opciós és az értékpapír-ügyintézői vizsgákhoz kapcsolódó felkészítő tanfolyamokat és vizsgákat. A tőzsdeszakmai oktatás és továbbképzés a fiatal brókerek tudásának megalapozását és a gyakorló brókerek ismereteinek folyamatos megújítását célozza. A hatósági képzéseink a pénzügyi közvetítőrendszerben fontos szerepet betöltő, az ügyfelekkel közvetlenül találkozó munkatársak szakmai továbbképzését szolgálja. A magas szintű szakmai felkészültséget és a tanultak hatékony alkalmazását itt is minőségi ismeretátadással, gyakorlatorientált és élményalapú oktatási módszertannal segítjük. Az államilag elismert szakképesítéseket adó képzéseink a jogszabályokban kijelölt munkakörök betöltéséhez előírt, illetve az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítések megszerzéséhez nélkülözhetetlen pénzügyi szaktudást kínálják. Ezek mellett az intézményi megrendelők igényeihez teljes mértékben igazodó kihelyezett vállalati képzéseket is tartunk, ahol a magunkkal szemben támasztott magas belső minőségi elvárások változatlanul érvényesülnek. 

Edutainment
A tanítás- és tanuláselmélet legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy a tanulás folyamata akkor igazán eredményes, ha a tudásszerzés időszaka könnyen visszaidézhető élménnyé válik. A bibes oktatási módszertan ezért épít hangsúlyosan az „edutainment” eszköztár használatára. Hiszünk abban, ha a tanulási folyamat új ismeretei össze tudnak kapcsolódni egy megfelelő élménnyel, az nagyban segíti a tudás elmélyülését és későbbi felidézését. Az élvezetes tanulás eszköztára szerves része a BIB oktatási módszertanának, szinte valamennyi banki-pénzügyi kurzusunkon használjuk.

Piaci és felügyeleti szakértőktől, első kézből
Törekszünk arra, hogy kurzusainkon a szakma legjobb előadói szerepeljenek. A banki-pénzügyi témakörök aktuális kérdéseire piacvezető cégek szaktekintélyei, kiváló egyetemi oktatók; a felügyeleti aspektusokról pedig az MNB vezető szakértői adtak elő és válaszoltak a kérdésekre. A kurzusainkat kiegészítő szakmai rendezvényekre is exkluzív vendégeket hívtunk; az első BIB Talks rendezvényünk vendége például Csíkszentmihályi Mihály, a FLOW-elmélet atyja, az amerikai és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Prima Primissima és Széchenyi-díjas pszichológus volt; a vele szervezett workshopon a hazai pénzügyi szektor közel száz vezetője volt jelen. 

Nemzetközi kurzusok, magas elégedettségi visszajelzések 
Az oktatási portfóliónk zöme magyar nyelven, hazai szereplőknek szól, de a több mint hetven banki-pénzügyi tanfolyamunk tíz százaléka már angol nyelvű volt, de középtávú tervünk, hogy speciális tanfolyamainkkal régiós oktatási központtá is váljunk. Ennek jele volt az EBRD, a Euromoney Learning Solutions és a BIB közös nemzetközi szakmai kurzusa, ahol tíz ország huszonöt pénzügyi szakembere vezető piaci szakértők segítségével ismerhette meg a banki mérlegtisztítás, az NPL-állományok kezelésének és átstrukturálásának legkorszerűbb megoldásait. De említhetnénk az őszi budapesti régiós Treasury Management International (TMI) konferenciát is, melyet a treasury hatékonyságát támogató pénzügyi modellekről szóló közös workshoppal nyitottunk.   
A 2017-18-as első teljes oktatási évben több mint száz oktatóval álltunk kapcsolatban, a hagyományos banki, pénzügyi kurzusainkra közel kilencszázan iratkoztak be, és az elégedettségre vonatkozó visszajelzések (tízes skálán 9 feletti átlagos pontszám) jóleső módon igazolták vissza a törekvéseinket. 2018 szeptemberében a korábbi éveknél magasabb létszámmal indult el a bibes brókerképzés, de a hatósági, illetve OKJ-s képzéseken is egyre több ügyfelekkel közvetlenül találkozó pénzintézeti munkatárs vesz részt. A legmodernebb, a hallgatók időbeosztásához rugalmasan alkalmazkodó E-learning oktatási forma különösen népszerű, jelenleg közel 6000 pénzintézeti munkatárs szerez így naprakész tudást. 

Nemzetközi tanácsadó testület
A Budapest Institute of Banking szakmai programját nemzetközi tanácsadó testület segíti. A testület magyar tagjai, az MNB és a BÉT felsővezetői mellett Hans Lindberg, a Svéd Bankszövetség ügyvezető igazgatója, Jai Arya, a National University of Singapore Business School vezetőképzési programjának irányítója, Michael Feeney, az Institute of Banking Ireland volt vezérigazgatója, valamint Philip Middleton, az Official Monetary and Financial Institutions Forum igazgatóságának helyettes elnöke, az EY londoni irodájának korábbi partnere segítik tanácsaikkal a Budapest Insitute of Banking munkáját.

Hallgatóinknak, oktatóinknak és partnereinknek köszönjük a bizalmat; a következő évben is hasonló erőbedobással folytatjuk!

A Budapest Institute of Banking csapata