BIB hírek

Események/Hírek

IDD - Új szabályozás a biztosítási szektorban

A biztosítási értékesítésről szóló új uniós biztosítás-értékesítési irányelv (Insurance Distribution Directive, IDD) szigorú elvárásokat támaszt a biztosítókkal és biztosításértékesítőkkel szemben. Az új termékfelügyeleti és -irányítási követelmények, a biztosítási alapú befektetési termékek értékesítésére vonatkozó tájékoztatási elvárások, valamint az új üzletviteli szabályok hazai implementálása megtörtént; az erről szóló 2017. évi CXLV. törvény 2018. február 23-tól hatályos.

2018. február 23-án jár le az a határidő, amit az Európai Unió arra hagyott, hogy az egyes országok a biztosítókra vonatkozó meglévő jogi szabályozásukat az úgynevezett IDD mentén módosítsák.  Ettől kezdve a piaci szereplőknek körülbelül hét hónapjuk van arra, hogy saját üzleti folyamataikat az új elvárásokhoz igazítsák.

Az unió részletesen szabályozza az értékesítők és közvetítők munkavégzéséhez szükséges követelményeket, egységesíti az életbiztosítási és nem-életbiztosítási termékek szabályozását. Az IDD az ügyfelek azon jogát juttatja érvényre Európa-szerte, hogy a választott értékesítési csatornától függetlenül azonos és teljes körű tájékoztatásban részesüljenek a választott biztosítási termékkel kapcsolatban, beleértve az ügynöki jutalékokat is.

A szolgáltatóknak ez az utolsó pillanat, hogy felkészüljenek a változtatásokra. A Budapest Institute of Banking kihelyezett IDD képzése a szektor szereplői számára lehetőséget kínál az eredményes felkészülésre. A legfrissebb szakmai tudást és a szakma legjobb szakembereit kínáljuk. A Magyar Nemzeti Bank és a neves piaci szereplők szakmai támogatása pedig garancia arra, hogy a képzés segítségével maximálisan meg tudjanak felelni a jogszabályi előírásoknak.

Kérje ajánlatunkat!