BIB hírek

Események/Hírek

“A tőkepiacok már jó ideje csak algoritmusok függvényei” – Interjú Dr. Mark Esposito-val, a technológiai innováció a tőkepiacokon és azon túl témájú angol nyelvű kurzusunk előadójával

 

December 3-án különleges kurzuson vehetnek részt a BIB hallgatói. A London Stock Exchange Group Academy jóvoltából a Technológiai innováció a tőkepiacokon és azon túl című egynapos képzésen Dr. Mark Esposito vezeti be a résztvevőket a tőkepiaci innovációk világába.

Dr. Mark Esposito, PhD a Harvard Egyetem professzora, ahol rendszer szintű gondolkodást és komplexitást, gazdasági stratégiát és üzletet tanít, valamint számos kutatása jelent meg olyan prominens felületeken, mint a The Guardian, vagy a World Economic Forum. Mellette aktív vállalkozó, társalapítója a Nexus FrontierTech-nek, mely mesterséges intelligencia megoldásokkal támogatja ügyfeleit, 2016-ban pedig felkerült a Thinkers50 “Radar” listájába, a világ 30 legjelentősebb üzleti gondolkodója közé. Dr. Esposito-t a kurzus kapcsán kérdeztük a technológiai fejlődés tőkepiaci aspektusairól.

Hogyan változtatja meg a technológia a tőkepiacokat?

A tőkepiacok már jó ideje csak algoritmusok függvényei, nagyon kevés emberi interakcióra van szükség a napi funkciók ellátásához, és egyre nagyobb kapacitással vesznek részt a számítógépek a részvények kereskedelmében. A tőkepiacok már elég korán elfogadták az online kereskedést, amely mára referencia gyakorlattá vált, vagyis amikor a kereskedésre hivatkozunk, online kereskedésre gondolunk. Ma nincs olyan tőzsde, amely nem lenne egyben technológiai eszköz, szolgáltatás is.

Mik a legfőbb mozgatórugói és legnagyobb kihívásai a technológiai innovációnak?

A fő mozgatórugók az iparági szabályozások, valamint a tőkepiac jobb és összehangoltabb kiberbiztonsági reagálásának szükségessége. Mozgatórugó még néhány, a digitális átalakulás általános folyamatának részeként a tőkepiacokba integrált nyílt forráskódú technológia megfizethetővé tétele is. A kihívások a technológia előállításának korlátaihoz kapcsolódnak, és az érzékeny információk kezelésének kérdéseivel– mint például az adatvédelemmel, vagy a határokon átnyúló szabályozásokkal – is összefüggenek. .

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a pénzügyi szolgáltató vállalatok működését?

A mesterséges intelligenciát elsősorban prediktív elemzésre használják, és a piacokat úgy tervezték, hogy mindenfajta jóslatot megkérdőjelezzenek. Amikor a mesterséges intelligencia bemutatja a befektetők, vagy bármely pénzügyi szektor számára a lehetséges forgatókönyveket, egyben kiváló opciókat is kínál számukra, tekintettel az előrejelzések növekvő pontosságára.

Hogyan befolyásolja a mesterséges intelligencia a pénzügyi munkaerőpiacot?

A mesterséges intelligencia meghatározza a pénzügyi munkaerőpiacot, különösen a TechFin (a FinTech megújult változata) térnyerése és a pénzügyi közösségek igényei által, amelyek egyre inkább a technológiák szisztematikus felhasználása felé mozdultak el, ezzel is elősegítve az iparág reakcióképességét. Vannak más jellegű változások is: sok adatkutató helyezkedik el pénzügyi intézményekben, amelyek aztán teljes értékű technológiai vállalkozásokká válnak.

Mire fókuszál a London Stock Exchange Group Academy és a BIB által szervezett Technológiai innováció a tőkepiacokon és azon túl című kurzus?

Ezen a kurzuson megértjük, hogyan változtatja meg a negyedik ipari forradalom az üzleti elvárásokat, és hogyan integrálja a technológiát minden egyes vállalkozás és iparág középpontja. Ez a képzés továbbá megismerteti a résztvevőket a jelenlegi és a jövőbeli trendekkel, valamint lehetőséget kínál számukra, hogy jelentős szerepet töltsenek be a digitalizálás valamennyi termelő ágazatban való előrehaladásában.

Kinek ajánlja a kurzust?

Döntéshozóknak, a pénzügyi szektorban dolgozó szakembereknek, törvényhozóknak, üzleti vezetőknek és technológia-rajongóknak.