BIB hírek

Események/Hírek

Konzorciális (klub- és szindikált) hitelezés a BIB őszi kurzuskínálatában

A konzorciális hitelezés a vállalati hitelezés csúcsa, a banki hitelezés egyik legkomplexebb területe. Ilyenkor a hitelt nem egyetlen pénzintézet nyújtja, hanem több bank áll össze a finanszírozásra. A sokszereplős hitelnyújtás a hitelfelvevők és a hitelnyújtók számára egyaránt előnyös lehet, így a kereskedelmi bankok gyakran keresik ezt a lehetőséget, illetve a vállalati ügyfelek is előszeretettel vesznek igénybe ilyen hitelezési szolgáltatást.

A sokszereplős finanszírozással elérhető, hogy az adott bank olyan összegű hitel nyújtásában is szerepet vállaljon, amelyre a saját hitelkihelyezési limitje miatt önállóan nem lenne képes, azaz el kellene utasítaniuk az ügyfelet. Abban az esetben is jó megoldás lehet, ha egy első alkalommal jelentkező, vagy az adott területen kevés tapasztalattal rendelkező ügyfél biztonságos hitelképességének kockázatát más bankok meghívásával képes megosztani, illetve csökkenteni.

A hitelfelvevő oldaláról is kifejezetten előnyös a sokszereplős hitelnyújtás, hiszen több bank között oszlik meg a hitelösszeg, így a hitelfelvevő egyes bankokkal szemben fennálló hitelmutatója kedvezőbb lesz. Ráadásul ebben az esetben is csak egyetlen bankkal kell szerződést kötni, ami gyorsabb tárgyalásmenetet és ügyfélre szabott kondíciókat eredményezhet. Ebben az esetben is csak egyetlen biztosítéki csomagot kell létrehozni, ami költségoldalról kínál érdemi előnyöket.

 A többszereplős hitelnyújtás jellemzően klub- vagy szindikált hitel formában történik. A klubhitel kisszámú, két vagy három bank által nyújtott hitel, és itt a bankoknak nem áll szándékukban a hitelt átruházni. Szindikált hitelről akkor beszélhetünk, amikor a hitel teljes futamideje alatt a bankok fenntartják maguknak az átruházás lehetőségét. A két típus között lényegében az átruházási szándék tesz különbséget, a konzorcium létrehozása, működése lényegében megegyezik.

A szindikátusban részt vevő bankok között különbséget kell tenni az úgynevezett szervező és résztvevő között. A szervező bank vállalja a szindikátus létrehozását úgy, hogy a hitelfelvevő megbízza őt a konzorcium kialakításával, ez a nyílt szindikálás. Ha a hitelfelvevő tudta nélkül osztja meg a hitelt és ezzel együtt a kockázatot, ekkor rejtett szindikálásról beszélünk. Jellemzően a szervező pénzintézet feladata a szerződések letárgyalása is. A szindikátuson belül további szereposztás is lehetséges. El lehet különíteni a hiteladminisztrációs feladatokat, így az egyik bank kezeli a biztosítékokat, egy másik bank vezeti a fizetésekkel kapcsolatos adminisztrációt és fogja össze a hitellel kapcsolatos levelezést. Előfordul, hogy csak a fizetések koordinálására jelölnek ki külön pénzintézetet és a hitel bonyolultságától függően a bankok további feladatokat is elkülöníthetnek.

Mivel a szindikált hitelezés egyik fő jellemzője, hogy a hitelfelvevő csak meghatározott bankkal (bankokkal) kommunikál, a "kommunikációba" bele kell érteni a fizetések vagy egyéb, például értesítési, információszolgáltatási kötelezettségek teljesítését is.

A Budapest Institute of Banking Konzorciális (klub- és szindikált) hitelezés kurzusa arra fókuszál, hogy gyakorlatorientált ismereteket adjon a fellendülőben lévő hitelezési piac egyik legösszetettebb szolgáltatásához. Képzésünk attól egyedi, hogy az általános elméleti ismereteket a legtöbb esetben hazai és nemzetközi gyakorlati példákkal egészítjük ki, illetve több esettanulmányt interaktív módon dolgozunk fel. A képzés során szerzett gyakorlati finanszírozási ismeretek más, pl. bilaterális hitelek esetén is alkalmazhatók.

A képzésünk a hitelfelvevők és hitelnyújtók részére egyformán használható ismeretek kínál; nagyvállalati hitelezők, projektfinanszírozók, structured finance szakértők, kockázatkezelők, jogászok, nagyvállalati pénzügyesek, projekt szponzorok, FI kapcsolattartók számára kifejezetten ajánljuk. A kurzus oktatója Sass Pál, vezető üzleti tanácsadó, a témakör egyik legtapasztaltabb elméleti és gyakorlati szakembere.

Kurzustematika:

  • Bevezetés a konzorciális (szindikált) hitelezésbe

  • Egy szindikált hitelügylet megszervezésének menete

  • A szindikált hitelezés dokumentációja

  • A szindikált hitelekhez kapcsolódó ügynöki feladatok

  • A szindikált hitelek árazási mechanizmusa

  • A szindikált hitelek másodpiaca

  • Legújabb trendek a szindikálási piacon

  • Különböző finanszírozási ügyletek jellegzetességei

  • Egy konkrét ügylet szindikált hitelezési szempontú feldolgozása


Részletek és jelentkezés itt; a BIB őszi kurzusairól pedig itt talál további információkat.