BIB hírek

Események/Hírek

Legsikeresebb októberi kurzusainkról és nemzetközi workshopunkról

Biztosításközvetítő guru: viselkedésalapú értékesítéstudomány. A modern biztosítási ipar létrejötte óta a biztosításközvetítők ugyanazokkal a gondokkal küzdenek: hogyan vegyék rá az embereket arra, hogy gondolják át életük jövőbeni kockázatait és ennek megfelelően cselekedjenek. A biztosításközvetítők hogyan értékesíthetnek a szigorodó szabályozási feltételek mellett olyan biztosítási termékeket, amelyek az ügyfelek számára nehezen megfoghatók, mert a kedvezményezettek csak a távoli jövőben és egy nem várt élethelyzetben élvezhetnék a szolgáltatás előnyeit? A biztosításközvetítők számára összeállított, a viselkedésalapú értékesítéstudományt és annak gyakorlatát tárgyaló kurzusunk azért volt különösen népszerű, mert a napi gyakorlat legfontosabb kérdéseire adta meg a válaszokat.
A témakör oktatója dr. Farkas András 1994 óta a magyar élet-és nyugdíjbiztosítási piac ismert szereplője; korábban az NN Biztosító marketingvezetője, a MetLife Biztosító jogelődeinek (ABN Amro, Aviva) egyik alapítója és vezérigazgató-helyettese volt. Többes ügynöki és alkuszi közvetítőtársaságok értékesítési vezetője, keresett szakmai és motivációs előadó; számtalan szakmai publikáció mellett a Legyőzhetetlen című motivációs könyv szerzője. A kurzuson Nagy Koppánytól, az MNB Biztosítás-, pénztár- és közvetítők felügyeleti igazgatóság igazgatójától a felügyeleti aspektusokat és a hatósági elvárásokat első kézből ismerhették meg a hallgatók.

A Konzorciális (klub- és szindikált) hitelezés a vállalati hitelezés csúcsa, a banki hitelezés egyik legkomplexebb területe. A sokszereplős hitelnyújtás a hitelfelvevők és a hitelnyújtók számára egyaránt előnyös, ezért a kereskedelmi bankok gyakran keresik ezt a lehetőséget, illetve a vállalati ügyfelek is előszeretettel vesznek igénybe ilyen hitelezési szolgáltatást. A két hiteltípus között lényegében az átruházási szándék tesz különbséget, a konzorcium létrehozása, működése lényegében megegyezik.
Kurzusunkon arra fókuszáltunk, hogy gyakorlatorientált ismereteket adjunk a fellendülőben lévő hitelezési piac egyik legösszetettebb szolgáltatásához. Képzésünk attól volt egyedi, hogy az általános elméleti ismereteket a legtöbb esetben hazai és nemzetközi gyakorlati példákkal egészítettük ki, illetve több esettanulmányt interaktív módon dolgozunk fel. A képzés során szerzett gyakorlati finanszírozási ismeretek más, pl. bilaterális hitelek esetén is alkalmazhatók. A képzésünk a hitelfelvevők és hitelnyújtók részére egyformán használható ismeretek kínált, ezért nagyvállalati hitelezők, projektfinanszírozók, structured finance szakértők, kockázatkezelők, jogászok, pénzügyi szakemberek és projekt szponzorok is eljöttek. A kurzus oktatója Sass Pál, vezető üzleti tanácsadó, a témakör egyik legtapasztaltabb elméleti és gyakorlati szakembere volt.

BIB legsikeresebb októberi kurzusok és workshop

Professzionális panaszkezelés
kurzusunk a pénzügyi intézmények panaszkezelési területét irányító középvezetők és fogyasztóvédelmi kapcsolattartók körében volt népszerű. A pénzintézetek sikeres piaci jelenlétéhez elengedhetetlen a fogyasztói panaszok gyors, empatikus és szakszerű kezelése. Kurzusunk a feladat magasszintű, az ellenőrző hatóság által is elfogadott teljesítéséhez nyújtott naprakész elméleti és gyakorlati ismereteket. dr. Némethi Petrától az MNB a Fogyasztóvédelmi jogérvényesítési főosztályának szakértőjétől a résztvevők megismerhették az MNB fogyasztóvédelmi területének „hatósági arcát”, és hasznos segítséget kaptak a helyes panaszkezelési folyamatok kialakításához, fenntartásához.
Mizsér Attilától, egykori olimpiai bajnoktól, későbbi treasury értékesítőtől, motivációs, kommunikációs trénertől a professzionális panaszkezelés és az asszertív kommunikáció gyakorlati eszköztárát, valamint az egyéni fejlődéshez szükséges stresszkezelés, az önmotiváció, a céltudatosság, a rugalmas következetesség azonnal használható gyakorlati fogásait vihették magukkal a résztvevők.

Az októberi budapesti Treasury Management International (TMI) konferenciának a Budapest Institute of Banking társszervezője volt, a régiós konferencia kapcsán pedig sikeres nemzetközi workshopot szerveztünk. A rendezvény a régió több mint százharminc vállalati treasury szakemberét gyűjtötte össze, hogy bemutassa a legjobb iparági gyakorlatokat. A konferencia előnapján „Advanced Financial Modelling in Excel” címmel a treasury munkafolyamatok hatékonyságát vizsgáltuk, és azt, hogyan lehet stabil, együttműködő pénzügyi modelleket kidolgozni a pénzügyi és a treasury feladatokhoz. A szakmai eseményt Patrick Verspecht, a belga treasury szövetség elnökségi tagja és Hugues Pirotte, a Solvay Business School professzora tartották.

Hitelbiztosítékok joga és gyakorlata kurzusunkon dr. Györfi-Tóth Péterrel a hitelbiztosítékok jogterületét jártuk alaposan körbe, amely az elmúlt két évtizedben a mindenkori jogpolitikai célok, a hitelpiaccal összefüggő érdekek és a gazdasági környezet miatt folyamatosan változott. A résztvevők megismerhették a hitelbiztosítékok rendszerét és működését, átfogó képet kaptak az egyes finanszírozási struktúrákban alkalmazható megoldásokról, és megismerhették a legfontosabb szerződéses kikötéseket és a jogérvényesítés gyakorlati példáit – utalva a végrehajtási, a csőd- és felszámolási eljárás szabályozásra is.
Györfi-Tóth Péter ügyvédként az egyik vezető nemzetközi jogi szolgáltató iroda, a DLA Piper partnere, az irodán belül a finanszírozási és projektfejlesztési szakcsoport vezetője, pénz- és tőkepiaci, valamint energetikai szakterületen ajánlott választottbíró, az ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszékének óraadó tanára, a szabályozott iparágakban megvalósuló akvizíciók, a projekt- és infrastruktúra fejlesztés és az ehhez kapcsolódó finanszírozás szakértője. Vele kapcsolatban különösen igaz a BIB általános ígérete: a legkorszerűbb tudást, elsőkézből!

BIB nemzetközi workshop