BIB hírek

Események/Hírek

Szabályozással kapcsolatos új tavaszi képzések a BIB-nél

Szabályozással kapcsolatos új tavaszi képzések a BIB-nél

Van, ami nem tűr halasztást. A megfelelési és jelentéstételi kötelezettségekkel kapcsolatos aktuális helyzetképet és megoldási alternatívákat kínálunk a területek tapasztalt szakértőitől.

***


Adatszolgáltatási szakértő – EBA taxonómiákon alapuló felügyeleti jelentések és az aktuális változások

2021. március 24. (1 napos online képzés)

Kissné Ladányi Éva, az MNB Felügyelet statisztikai főosztály vezetője, előadónk üzenete: „Az egyre kifinomultabb mikro- és makroprudenciális felügyelési módszertanok csak jó minőségű adatokon alapulhatnak. Kitekintést nyújtunk az idei évben és a következő években várható tartalmi és technikai változásokra is.”

 

Informatikai rendszerek védelme a 8/2020 (VI.22.) MNB ajánlás szerint

2021. április 6. (félnapos webinár)

Biró Gabriella, az MNB Informatikai felügyeleti főosztály vezetőjének üzenete: „Az átfogó MNB informatikai ajánlás régi hagyományokra tekint vissza és mára elérte azt az érettségi szintet, hogy más szektorok számára is hasznos például szolgálhat az informatikai kontrollkörnyezet megvalósításának gyakorlati kérdéseiben. Ez a webinár jó lehetőség arra, hogy a résztvevők első kézből ismerjék meg a szerző szándékait és kérdéseket tehessenek fel.”

 

Felhőszolgáltatók igénybevétele a 4/2019 (IV.1.) valamint távmunka és távoli hozzáférés a 12/2020.(IX.6.) MNB ajánlások szerint

2021. április 13. (félnapos webinár)

Biró Gabriella, az MNB Informatikai felügyeleti főosztály vezetőjének üzenete: „A pandémiás helyzet jelentősen megváltoztatta a távmunka alkalmazásának gyakorlatát a pénzintézeti szektorban is. Egyre nagyobb teret nyertek a csoportmunka és videókonferencia megoldások, amelyek gyakran felhőszolgáltatásokon alapulnak, és olyan infrastruktúrákon keresztül valósulnak meg, amelyek felett az intézmény nem rendelkezik teljes kontrollal. Az MNB ajánlásai ebben a bonyolult helyzetben igyekeznek segíteni az intézményeket a helyes jogalkalmazásban és a biztonságos IT megoldások használatában.”

 

A HITREG adatszolgáltatás jelene és jövője

2021. május 6-7. (2 napos online képzés)

Ipacs László, az MNB Adatgazdálkodási főosztály vezetője, előadónk üzenete: „a HITREG bevezetése egy új típusú adatszolgáltatási éra felé csak a kezdeti lépést jelentette. A képzés iránt érdeklődök megismerhetik a HITREG kulisszatitkait, azokat a dilemmákat, irányokat, trendeket, amelyek a rendszeres operatív egyeztető fórumok keretein túlmutatnak, a képzés során lehetőség van interaktív tapasztalatcserére, amely által növelhető a további fejlesztések sikeressége és hatékonysága.”