BIB hírek

Események/Hírek

Zöld Pénzügyek

Kockázat és lehetőség: hatalmas kihívás a zöld gazdaság!

 

Egyértelmű tény, hogy a klímaváltozás okozta kihívásoktól és problémáktól a pénzügyi világ sem függetlenítheti magát. A zöld gazdaság azonban nem csak kockázatokat, hanem lehetőségeket is jelent, ezek kiaknázásához azonban a körülményeket, kereteket, az új szabályozókat jól ismerő szakemberekre van szükség.

 

Az MNB és az EBRD a közelmúltban tartott egy nagyszabású, nemzetközi online konferenciát, amelynek fókuszában a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetből történő „zöld kilábalás” állt. Az a felismerés ugyanis mára a világgazdaságban is egyértelművé és elfogadottá vált, hogy a klímaváltozástól és a többi környezeti anomáliától a pénzügyi közvetítőrendszer sem függetlenítheti magát. A klímaváltozás a pandémia árnyékában sem változik, mi több, a két helyzet együttese újabb kihívásokat jelent a pénzügyi szereplők számára.

Ez természetesen komoly felelősséget és rugalmasságot, folyamatos ismeretszerzést igényel a pénzügyi szakemberektől. Különösen úgy, hogy számos szabályzó változott, illetve változik meg hazai és uniós szinten egyaránt – aki ezeknek nincs tudatában, egyértelműen hátrányba kerül a piacon.

A BIB Képesített zöld pénzügyek szakértő I-II. című képzése választ ad a felmerülő szakmai kérdésekre, bemutatva a klímaváltozásból és egyéb környezeti hatásokból eredő kockázatokat, illetve azok kezelésének lehetőségeit. A képzésen nem csak a legfrissebb szabályozói változásokat ismerhetik meg a résztvevők, hanem arról is szó esik, hogy a banki, befektetési, biztosítói szolgáltatásokban a következő évek egyik legfőbb üzleti esélye is a zöld gazdaság terén rejlik. Ehhez természetesen nem csak elméleti, hanem gyakorlati példákon alapuló ismeretanyagot is szerezhetnek a résztvevők.

A szakértők szerint egyértelmű, hogy a zöld gazdaság Magyarország és a térség egyik kitörési pontja. Zöld gazdaság, ugyanakkor, nem létezhet környezetileg is kockázattudatos, valamint a hosszútávú, fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő bankok, biztosítók és befektetési szolgáltatók nélkül – ehhez pedig értelemszerűen szükség van olyan döntéshozókra, akik a legfrissebb, legszélesebb ismeretállomány birtokában vannak a zöld pénzügyek terén.

Tekintse meg képzésünket és regisztráljon november 6-ig honlapunkon!