Menü

Banki stratégiai tervezés

Miért tartjuk fontosnak

A globális pénzügyi rendszer az elmúlt években jelentős átalakuláson ment keresztül.  Az alacsony kamatkörnyezet, az új technológiák elterjedése, a banki digitalizáció széles körű alkalmazása, valamint az egyre komplexebbé váló mikro- és makroprudenciális szabályozás összességében jelentős üzleti kihívás elé állítják a bankokat. A múlt tanulságai alapján csakis átfogó stratégiai szemléletváltással és képzett, széles látókörű menedzsmenttel lehetséges megfelelni a szektor előtt álló feladatoknak. 

Ennek megfelelően úgy építettük fel a kurzust, hogy az ideális alapokat nyújtson a pénzügyi rendszer előtt álló kihívások leküzdéséhez, a szabályozói környezethez való alkalmazkodáshoz, innovatív ökoszisztémák létrehozásához, a magas költséghatékonysághoz, az optimalizált és digitalizált banki működésre való átálláshoz, valamint a banki stratégiai gondolkodás új alapokra helyezéséhez.

A kurzus tartalma

A kurzus során elméleti és gyakorlati tudást kínálunk a bankok stratégiai felkészülését befolyásoló körülményekről. Bemutatjuk a pénzügyi közvetítőrendszer nemzetgazdaságban betöltött szerepét, a piaci struktúra fontosságát és az aktuális szabályozói környezetet, ideértve a versenyjogot is. Részletesen kitérünk a fenntarthatóságra és digitalizációra, melyek jelentősen hatnak a banki stratégiára, utóbbinál bemutatjuk, hogy a digitális jegybankpénz mit jelenthet a bankok üzleti modellje szempontjából.

Feltárjuk a banki működésre ható legfontosabb tényezőket a makrogazdasági és pénzpiaci környezetben, a szabályozási környezetben, valamint a mikrokörnyezetben (ár és nem árjellegű hitelezési feltételek, osztalékfizetési politika, versenytársak viselkedése). Az endogén hatásmechanizmusban nem csak első-, de másod- és harmadkörös hatások is érvényesülnek; a kamatkörnyezet nemcsak a marzsokon, de a hitelezési aktivitáson keresztül is hatnak a jövedelmezőségre. A kiválasztott változók hatását ebben a komplex rendszerben fogjuk mérni a banki mérlegre, a mérleg fő soraira, az eredménykimutatásra, valamint annak főbb soraira. Mindez közép- és hosszútávon, 5-10 éves horizonton nem pusztán a cash-flow és más stratégiai indikátorok tervezése szempontjából fontos, de a bankok pénzügyi teljesítményének elemzését és értékelését is alapjaiban meghatározza. A kurzus során ebben a komplex rendszerben kínálunk lehetőséget a vezetői és stratégiai szemlélet fejlesztésére.

A stratégiaalkotás keretébe beemeljük az egyesüléseket és a felvásárlásokat, melyek segítségével a kihasználható szinergiák pozitív hatást gyakorolhatnak a banki jövedelmezőségre. Az utolsó lépés gyakorlati tudást nyújt a résztvevőknek: egy banki szimuláció segítségével teszteljük az összes kiválasztott, releváns változó hatását a bank mérleg és eredménykimutatására. 

A kurzuson MNB vezetők és szakértők mellett a hazai tanácsadói szféra kiváló vezetői, valamint a Gazdasági Verseny Hivatal elnökhelyettese is tartanak előadást. A program három kötetlen beszélgetésű ebéddel is kiegészül, ahol a kurzus során releváns témákkal foglalkozunk MNB felsővezető társaságában.

A kurzus időtartama

10 alkalmas programsorozat, személyes részvétellel. A képzés jellegéből adódóan azt kizárólag jelenléti kurzusként indítjuk.

A kurzus céljai

  • Átfogó tudás megszerzése a pénzügyi közvetítőrendszer karakterisztikájáról, a válságok után megváltozott helyzethez való alkalmazkodásról. 
  • A banki makro- és pénzügyi -, valamint mikro- és szabályozói környezet hatásainak megértése egy adott bank esetén.
  • A technológiai fejlődés (ideértve a digitális jegybankpénz potenciális bevezetése) és fenntarthatóság témák megértése a bank startégiája szemszögéből
  • További készségek elsajátítása a bankrendszer modern stratégiaalkotásához, valamint a kihívások kezeléséhez.
  • A BIB Banki Stratégiai Szakértő tanúsítvány megszerzése, valamint egy vezető pénzügyi szakemberekből álló kapcsolati hálóhoz való csatlakozás lehetősége.

Kinek ajánljuk a kurzust

A kurzust úgy alakítottuk ki, hogy korszerű ismereteket és újszerű szemléletet kínáljon a pénzügyi területen dolgozó közép- és felsővezetők részére, ezért azok jelentkezését javasoljuk, akik részt vesznek az üzleti tervek összeállításában, a közép- és hosszútávú stratégiák megvalósításában. Legalább öt év üzleti tervezési, számviteli vagy stratégiai vezetői gyakorlat javasolt. A kurzus hallgatói két egymásra épülő elméleti és egy gyakorlati modul során sajátíthatják el azt a képességet, hogy napjainkban miként kell a banki stratégiai tervezés előtt álló kihívásokra gyorsan, célzottan és sikerrel válaszolni. 

További információért látogass el a GY.I.K. oldalunkra
Tovább a GY.I.K. oldalra
Oktatásszervező
Pál Daniella

pal.daniella@bib-edu.hu

JELENTKEZÉS

Még nem döntöttél?

Semmi baj, gondolkozz rajta, de jelezd nekünk az alábbi gombon, hogy érdeklődsz és mi szólunk az indulás előtt hátha meggondoltad magad.

BŐVEBBEN
Jelentkezem

Ezeket a kurzusokat ajánljuk még Önnek