Menü

Az informatikai rendszer védelméről szóló elvárások a pénzügyi szektorban

A kurzus elvégzésével 22 CPE pont ismertethető el az ISACA Magyarországi Egyesülete által.

Miért tartjuk fontosnak

Az informatika területén az elmúlt évtizedekben tapasztalt hatalmas fejlődés a pénzügyi szektor napi működését is jelentősen átalakította. Napjainkra szinte nincs olyan üzleti folyamat, amelynek kiszolgálásában ne lenne érintett valamilyen informatikai megoldás. Az alkalmazott informatikai eszközök sokszínűsége és a folyamatosan megjelenő új kockázatok azonban újfajta hozzáállást és megközelítést igényelnek az azokat használóktól.

Manapság az informatikai eszközökben tárolt személyes, bank és értékpapír titkok értéke sokszorosan meghaladja magunknak a tárolásra szolgáló eszközöknek a tényleges értékét, valamint egyes üzleti folyamatok működési zavarai képesek akár vállalatok működését megingató pénzügyi veszteségeket is okozni. Az informatikai rendszerek és bennük tárolt adatok kockázatokkal arányos védelmének kialakítása és folyamatos felügyelete éppen ezért egy jogszabályi elváráson alapuló az informatika és informatikai biztonság minden területére kiterjedő komplex feladat.

A kurzus tartalma

A résztvevők áttekintést kapnak a pénzügyi közvetítőrendszer IT kockázatainak kezelésére vonatkozó felügyeleti útmutatásról (8/2020. (VI.22.) MNB ajánlás az informatikai rendszerek védelméről), valamint az intézményekkel szemben támasztott adatvédelmi, adatbiztonsági és informatikai biztonsági előírások kerülnek bemutatásra.

A kurzus időtartama

Három napos kurzus, 09:00 – 16:15 közötti időintervallumban, online formában.

A kurzus felépítése

A három napos kurzus felépítése a 8/2020. (VI.22.) MNB ajánlás szerkezetét követi. 

A kurzus céljai

A kurzus célja áttekintést adni a 8/2020. (VI.22.) MNB ajánlásban megfogalmazott, az IT irányítási rendszerrel és IT biztonsági kontrollkörnyezettel kapcsolatos elvárásokról, valamint az ezekhez kapcsolódó alapfogalmakról.

Kinek ajánljuk a kurzust

A kurzust elsősorban

  • pénzintézeti IT biztonsági felelősöknek,
  • biztonsági vezetőknek,
  • IT vezetőknek,
  • IT belső ellenőröknek és
  • IT biztonsági tanácsadóknak ajánljuk.

A többnapos időtartam lehetőséget ad a téma részletes kibontására, ezért a kurzust bárkinek javasoljuk, aki szeretne megismerkedni az IT biztonsággal, mert nem csak az ajánláson tervezünk végig menni, hanem az ajánlás mentén az alapfogalmakról is szót ejtünk és gyakorlati példákat is hozunk.

További részletek:

A képzésen való részvétellel az ISACA (Information Systems Audit and Control Association) Magyarországi Egyesülete által CPE pontok ismertethetőek el!

PartnerünkBiB partner logó
További információért látogass el a GY.I.K. oldalunkra
Tovább a GY.I.K. oldalra
Oktatásszervező
Pál Daniella

[email protected]

Ezeket a kurzusokat ajánljuk még Önnek