Menü

A HITREG ingatlanhitelezéssel kapcsolatos speciális kérdései

MIÉRT TARTJUK FONTOSNAK

A jegybanki hitelregiszter, vagy közismertebb nevén a ’HITREG’ hazánkban és európai szinten is az első olyan jegybanki adatszolgáltatás, amely stratégiai irányt mutat az adatbekérések palettáján. A HITREG operatív tevékenységeinek fő fókusza jelenleg a folyamatos minőségjavítás, a 2021. III. negyedévtől bevezetendő módszertani változások implementálása, valamint a HITREG várható módosítási irányai. A 2021-től esedékes változások fő fókuszát az ingatlanhitelezéssel kapcsolatos új mutatók, valamint allokált fedezeti értékek jelentik. A képzés iránt érdeklődök elmélyíthetik szakmai ismereteiket a HITREG az ingatlanhitelezéssel kapcsolatos egyes módszertanai kérdéseinek (ESRB mutatók, allokált fedezeti értékek, PD, LGD, stb.) részletesebb megismerése során, valamint képet kaphatnak az aktuális HITREG tevékenységeiről. A képzés során lehetőség van a interaktív tapasztalatcserére, amelyek növelhetik a további fejlesztések sikerességét, hatékonyságát.

A KURZUS TARTALMA

A kurzus a jegybanki hitelregiszter adatszolgáltatás egyes – legnehezebben érthető - módszertani kérdéseinek bemutatását célozza meg, példákon keresztül, a vonatkozó szabályokat is figyelembe véve. A kurzus során ismertetjük ezen felül a HITREG adatszolgáltatás aktuális kérdéseit, a közeljövőben tervezett változásait, valamint a minőségellenőrzési folyamat előrehaladásáról is beszámolunk.

A KURZUS CÉLJAI

A kurzus során a résztvevők képet kapnak a HITREG 2021. szeptembertől bevezetett változások, különös tekintettel az ún. ESRB előírások mélyebb módszertani alapjairól. A kurzus segítséget nyújt az új követelmények megértéséhez és magas minőségben történő megvalósításához szektorszintű hozzáadott értéket eredményezve.  A kurzus elsősorban a HITREG-et már alapszinten ismerőknek ad további hozzáadott értéket egyes módszertani előírások részletesebb megismerésével.

KINEK AJÁNLJUK A KURZUST

A kurzust egyaránt ajánljuk az adatszolgáltatási folyamatokban részt vevő szakembereknek a hitelintézeti és a HITREG adatszolgáltatásra kijelölt pénzügyi vállalkozási körben is, valamint olyan IT szakembereknek, akik részt vesznek a HITREG és egyéb granulált adatszolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztésekben. A kurzus ezen felül azok számára is jelenthet hozzáadott értéket, akik közvetlenül nem vesznek részt a HITREG-gel kapcsolatos tevékenységekben, ugyanakkor üzleti területekről érdeklődnek ezen adatbázis adatszolgáltatói oldalon történő kiaknázása iránt.

A KURZUS FELÉPÍTÉSE

A kurzus első blokkjában a 2021. szeptemberi vonatkozási időszaktól bevezetendő ún. ESRB tábla[1], valamint az ehhez kapcsolódó lakáshitelekkel, fedezetekkel kapcsolatos követelmények kerülnek részletesen ismertetésre.

A HITREG adatszolgáltatás új táblájában a vállalkozásokkal és a természetes személyekkel kötött szerződések esetében az ingatlanokkal kapcsolatos adathiány kiküszöböléséről szóló Európai Rendszerkockázati Tanács ajánlása szerinti hitelkockázati, fedezeti és egyéb kiegészítő adatokat kell kimutatni. Az ESRB tábla különleges helyet foglal el az adatgyűjtésben, a tábla szkópja is viszonylag bonyolultan határozható meg, valamint a mutatók megértéséhez is jelentős háttérismeretre van szükség a kockázatkezelési és fedezetértékelési gyakorlatból. Az MNB munkatársai a kurzus során megvilágítják az egyébként is bonyolult HITREG adatszolgáltatás legnehezebben érthető táblájának követelményeit. Az elvárások pontos megértése hozzájárul a jó adatminőséghez és az MNB elemzői elvárásainak teljesítéséhez, valamint ezen adatok a bankszektor számára belső elemzésekhez is hasznos információt nyújtanak. Az ESRB tábla kapcsán általánosabban is szó lesz egyes fedezetértékelési és kockázatkezelési kérdésekről, például az allokált fedezeti értékek helyes jelentéséről, LTV mutatóról, valamint a PD és LGD számítás módszeréről is.

A kurzus második felében sor kerül az aktuális adatminőség-ellenőrzési tevékenységek bemutatására, valamint előre tekintve szó lesz a HITREG 2022-ben tervezett változásairól és egyéb aktuális HITREG kérdésekről is.

A KURZUS IDŐTARTAMA

1 napos online képzés.

[1] Az ERKT/2019/3 ajánlással módosított ERKT/2016/14 ajánlásban meghatározott ingatlanokra vonatkozó mutatók.

További információért látogass el a GY.I.K. oldalunkra
Tovább a GY.I.K. oldalra
Oktatásszervező
Prohászka Áron

prohaszka.aron@bib-edu.hu

JELENTKEZÉS

Még nem döntöttél?

Semmi baj, gondolkozz rajta, de jelezd nekünk az alábbi gombon, hogy érdeklődsz és mi szólunk az indulás előtt hátha meggondoltad magad.

BŐVEBBEN
Jelentkezem

Ezeket a kurzusokat ajánljuk még Önnek