Menü

PSD2 tapasztalatok, PSD3 lehetséges irányok

Miért tartjuk fontosnak

A pénzforgalmi szolgáltatások alapjait meghatározó és feltételrendszerét jelentősen átalakító második európai pénzforgalmi irányelv (PSD2) számos gazdasági, fogyasztóvédelmi, továbbá a fizetések biztonságosságának növelését szolgáló célt tűzött ki, amelyekre vonatkozó szabályok folyamatosan léptek hatályba. Maga az irányelv 2016 januárja óta hatályos, amely hazai alkalmazása 2018 januárjában kezdődött el. Jelentős lépés volt a nyílt bankolás 2019 szeptemberi indulása, illetve az online bankkártyás vásárlásokkal kapcsolatos szabályok 2021 januári bevezetése. A PSD2 céljai között szerepel - többek között - a verseny és innováció élénkítése, új pénzforgalmi szereplők életre hívása a fizetési számlákhoz való hozzáférés egységes szabályozásán és a nyílt bankolás megteremtésén keresztül. Az internetes fizetések biztonságának növelése, az erős ügyfélhitelesítés bevezetése, továbbá korszerű csalásmegelőzési módszerek alkalmazása a csalások, visszaélések okozta károk megelőzése és enyhítése céljából.

Célunk, hogy a kurzus folyamán áttekintsük a PSD2 fenti céljainak elérésével kapcsolatos eddig megtett utat és azonosítsuk a jelenleg tapasztalható legnagyobb kihívásokat és az ezekre adandó válaszokat.

A kurzus tartalma

A kurzus során áttekintjük a PSD2 eredményeit, a piacon megjelenő új megoldásokat. Ezekhez kapcsolódóan ismertetjük az MNB pénzforgalmi ellenőrzéseinek tapasztalatait, valamint azokat a kihívásokat amelyeket a hazai piacon tapasztalunk a nyílt bankolással kapcsolatban, továbbá bemutatjuk, hogy ezekre milyen válaszokat adott az MNB. A hazai kihívások mellett áttekintjük az EU piacán felhalmozódott tapasztalatokat, és kitekintést teszünk a PSD3 lehetséges jövőbeni irányaival kapcsolatban. Elemezzük a csalásokkal kapcsolatos trendeket és statisztikákat,  továbbá a visszaélések megelőzésére irányúló jelenlegi és jövőbeni lépéseket is összefoglaljuk. A kurzus során továbbá áttekintjük az erős ügyfélhitelesítés összetett követelményrendszerét, hangsúlyozva a szerteágazó kivételi szabályokat és a kapcsolódó engedélyezési és mentesítési kérelmeket.

A kurzus céljai 

  • A PSD2 irányelv eredményeinek ismertetése, elemzése, kitekintés a PSD3 lehetséges jövőbeni irányaira.
  • A nyílt bankoláshoz kapcsolódó kihívások és a kihívásokra adható válaszok áttekintése
  • Csalásokkal kapcsolatos trendek és a visszaélések megelőzésére irányúló erőfeszítések áttekintése
  • Megismertetni a témához kapcsolódó engedélyezési kérelmek feltételrendszerét

Kinek ajánljuk a kurzust

A kurzust a pénzforgalmi szolgáltatásokkal kapcsolatba kerülő szakembereknek ajánljuk. Azoknak, akik munkáját a 2018-tól 2021-ig több lépcsőben hatályba lépő PSD2 rendelkezések érintik.

 

Az egy napos kurzust TANTERMI oktatásban szervezzük, helyszínünk a Mercure Budapest CastleHill hotel.

További információért látogass el a GY.I.K. oldalunkra
Tovább a GY.I.K. oldalra
Oktatásszervező
Pál Daniella

pal.daniella@bib-edu.hu

Ezeket a kurzusokat ajánljuk még Önnek