Menü

A hitelintézetek prudenciális szabályozása a CRD/CRR keretrendszerben

MIÉRT TARTJUK FONTOSNAK

A hitelintézetek prudenciális szabályainak alkalmazásához ma már nélkülözhetetlen a vonatkozó európai uniós jogszabályok ismerete. EU szinten a tőkekövetelmény irányelv (CRD) és a tőkekövetelmény rendelet (CRR) tartalmazza azokat a fontos előírásokat, amelyek célja a bankok biztonságos működésének a biztosítása, és amelyeknek a hazai intézményeknek is meg kell felelniük. Kiemelt fontosságot ad a képzésnek a CRD és a CRR folyamatban lévő módosítása, amely miatt a hazai banki szereplőknek is meg kell ismerniük ezen két jogszabály változásainak a részleteit.

A KURZUS TARTALMA

A képzés felépítése alapvetően a CRD és a CRR legfontosabb fejezeteit követi, így elsősorban a szavatoló tőke számítására, a tőkekövetelmények maghatározására, a likviditási és a nagykockázat-vállalási szabályokra, az ezekhez kapcsolódó nyilvánosságra hozatali követelményekre, valamint a felügyeleti felülvizsgálati folyamatra terjed ki. Az egyes témakörök kapcsán nem csak a várható változások kerülnek ismertetésre, hanem azok a követelmények is, amelyek változatlanul hatályban maradnak.  

KIKNEK AJÁNLJUK

A képzés elsősorban olyan, hitelintézeteknél vagy pénzügyi tanácsadó cégeknél dolgozók számára ajánlott, akik napi szintű munkájába beletartozik a CRD és a CRR követelményeinek az alkalmazása, és ezért nem csak a szabályok részletes ismerete, hanem a főbb összefüggések megértése is fontos a számára. Azok számára is hasznos lehet a képzés továbbá, akik még nem rendelkeznek hosszú szakmai gyakorlattal, de szeretnének hitelintézetnél elhelyezkedni, és megszerezni az ehhez szükséges tudást.

A KURZUS CÉLJA

A képzés fő célja, hogy a résztvevők minden fontos szabályozási témakörről átfogó ismereteket szerezzenek, megértsék a szabályozás céljait és eszközeit, illetve részletes információkat kapjanak a jövőre már alkalmazandó új követelményekről. Az egyes témakörök oktatását az MNB szakértői tartják, így a résztvevők számára lehetőség nyílik a felügyeleti gyakorlat megismerésére és kérdések feltételére is. Az előadók személye garantálja, hogy a hallgatók magas színvonalú, friss és gyakorlatias szemléletű oktatást kapjanak. A képzésben való részvétellel a hallgatók megismerik és elsajátítják azokat az eszközöket is, amelyek segítségével megkereshetik a válaszokat a munkájuk során felmerülő kérdésekre.

A KURZUS TÉMAKÖREI

Bevezetés - A hitelintézetek prudenciális szabályozásának és felügyeletének általános keretei

Szavatoló tőke instrumentumok

Hitelkockázati tőkekövetelmény számítás – sztenderd módszer, belső minősítési módszer

Hitelkockázat mérséklési technikák

Piaci és működési kockázat tőkekövetelmény számítás

ICAAP, ILAAP és SREP eljárások

Felügyeleti adatszolgáltatás és nyilvánosságra hozatal

Kockázatkezelési és vállalatirányítási szabályok, javadalmazási politika

A hazai bankszabályozás sajátos előírásai             

Bankszabályozás a CRD/CRR keretrendszeren túl

Kérdések, észrevételek, konzultáció

A KURZUS időtartama

2 nap

További információért látogass el a GY.I.K. oldalunkra
Tovább a GY.I.K. oldalra
Oktatásszervező
Pál Daniella

[email protected]

Ezeket a kurzusokat ajánljuk még Önnek