Menü

Pénzforgalom - Pénzügyi infrastruktúrák

Miért tartjuk fontosnak?

Egy egészséges emberi test nem képzelhető el stabil vérkeringés nélkül, hiszen biztosítja a szervezeten belül, hogy a legfontosabb tápanyagok eljussanak a különböző szervekhez. Egy jól működő gazdaság ugyanígy nem képzelhető el olyan mechanizmusok nélkül, amelyek a reálgazdaság szereplői által megkötött különféle tranzakciók mögötti információkat és pénzt illetve pénzügyi eszközöket (pl. értékpapír) szállítják az érintettek között. A pénzforgalom és a pénzügyi infrastruktúrák ezt a szerepet töltik be. Ezekben a rendszerekben naponta megbízások millióit adják meg, számolják el és teljesítik több ezer milliárd forint vagy euro értékben. Amennyiben fennakadás történik, annak káros hatását minden gazdasági szereplő megérezheti, és komoly jogi, pénzügyi, működési kockázatokkal jár. A jegybankoknak törvényben rögzített feladata, hogy a pénzforgalom zavartalan lebonyolítását és az azt támogató pénzügyi infrastruktúrák megbízható és hatékony működését is garantálják, a pénzügyi közvetítő rendszer szereplői pedig jelentős technológiai, humán és anyagi forrást áldoznak saját rendszereik működtetésére és fejlesztésére.

A kurzus tartalma

A pénzforgalom és a pénzügyi infrastruktúrák a pénzügyi szektor technológiai fejlődésnek leginkább kitett területe. Itt villámgyorsan követik egymást az innovációk és jellemzően nagy tömegű információk gyors feldolgozására van szükség. Ez ugyanakkor számos jogi, pénzügyi (hitel, likviditási) és működési kockázatot vet fel, amire a szereplőknek minden pillanatban megfelelő választ kell adniuk. A korábban viszonylag szabályozatlan területen az elmúlt években számos európai jogszabály született (SFD, PSD, PSD2, MIF, PAD), amelyek beépültek a hazai gyakorlatba, és amelyeknek a piaci szereplőknek, legyenek azok hagyományos pénzforgalmi szolgáltatók, vagy újonnan feltörekvő ún. FinTech vállalatok, meg kell felelniük. A VIBER-hez, a GIRO-hoz, az Azonnali fizetéshez, a bankkártya elszámolási rendszerekhez vagy éppen a CLS-hez szinte a teljes magyar pénzügyi szektor kötődik valamilyen formában, része a mindennapi folyamataiknak. Nemcsak a pénzforgalmi területet érintik ezek a kapcsolatok, hanem a kockázatkezelést, a treasuryt, az üzleti fejlesztést vagy az informatikát is. Nem csak üzemeltetői feladatként jelennek meg, hanem számos fejlesztésben is részt vesz a szektor. A kurzus során a hallgatók megismerkedhetnek a pénzügyi infrastruktúrák működésének elméleti alapjaival, és szó lesz a gyakorlati tudnivalókról, mint például a VIBER-ben és BKR-ben használt üzenetszabványok, a likviditásmenedzsment vagy éppen a rendkívüli helyzetek kezelése.

A kurzus időtartama

Egynapos hibrid képzés.

A kurzus céljai

  • Alapvető fogalmi és elméleti tudás megszerzése a pénzügyi infrastruktúrák működése, szabályozása, ellenőrzése és fejlesztése kapcsán.
  • A pénzügyi infrastruktúrák működésével kapcsolatos, a pénzforgalmi szolgáltatók mindennapi feladataihoz kötődő gyakorlati tudnivalók elsajátítása.
  • A BIB Pénzügyi infrastruktúra szakértő tanúsítvány megszerzése, valamint a hasonló területen dolgozó szakemberekből álló kapcsolati hálóhoz való csatlakozás lehetősége.

Kinek ajánljuk a kurzust?

A kurzus megfelelő ismereteket nyújt a hagyományos (bankok, takarékszövetkezetek) és az új típusú pénzforgalmi szolgáltatók (pénzforgalmi intézmények, fizetéskezdeményezési szolgáltatók, számlainformációs szolgáltatók) a pénzforgalomhoz kötődő területein dolgozó szakembereinek. Felépítése alapján alkalmas arra, hogy a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, de akár a junior munkatársak számára is hasznosítható tudást adjon át. A kurzus hallgatói négy egymásra épülő modul útján juthatnak el az elméleti alapoktól a gyakorlati működésig, megértve ezáltal az infrastruktúrák működésének stratégiai kérdéseit és fontos szerepét a pénzügyi stabilitásban.

További részletek

Hibrid képzés. A kurzuson biztosítjuk a választást a helyszínen vagy az élő online módon történő részvétel között.

További információért látogass el a GY.I.K. oldalunkra
Tovább a GY.I.K. oldalra
Oktatásszervező
Pál Daniella

[email protected]

Ezeket a kurzusokat ajánljuk még Önnek