BIB oktatás

Kurzusok

Biztosítékok a hitelezésben, biztosítékok alkalmazásának lehetőségei, kockázatai

 • Banki, pénzügyi tanfolyamok

 

MIÉRT TARTJUK FONTOSNAK
 

A hitelbiztosítékok joga, visszatekintve az elmúlt 20-25 év jogi szabályozására, egy folyamatosan változó jogterület. Formálták jogpolitikai célok, jogalkalmazói igények, így különösen a hitelpiaccal összefüggő érdekek és persze nem utolsó sorban a mindenkori gazdasági környezet. Vitathatatlan tény, hogy a finanszírozók számára a jó projekten alapuló üzleti döntés mellett az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő (hitel)biztosítéki struktúra kialakítása: i) egyrészről ne gátolja az adóst a hitelcél megvalósításában, ii) ugyanakkor a lehető legnagyobb komfortot és kontrollt adja a finanszírozó számára arra az esetre, ha az adós nem teljesítene. Fontos, hogy tudásunk ebben a tekintetben korszerű legyen: tudjuk, hogy mi a leghatékonyabban megvalósítható biztosítéki struktúra, hogyan tudjuk ezt létrehozni és fenntartani, illetve ha szükséges, akkor a minél jobb megtérülés érdekében a biztosítékokat érvényesíteni.

KINEK AJÁNLJUK A KURZUST 
 

A kurzust úgy alakítottuk ki, hogy könnyen alkalmazható és a napi gyakorlatban is használható ismereteket adjon pénzügyi, elsősorban finanszírozási/hitelezési területen dolgozó szakemberek, banki kockázatelemzők, üzleti döntéshozók számára. Természetesen előny az ezen területeken szerzett gyakorlati, szakmai tapasztalat, a kurzusra való jelentkezésnek, valamint az ott megszerzett tudás hasznosításának azonban ez nem szükségszerű előfeltétele.
 

A KURZUS FELÉPÍTÉSE
 

A kurzus, figyelembe véve a rendelkezésre álló időkereteket, a résztvevők számára átfogóan, a gyakorlat, azaz a jogalkalmazás oldaláról mutatja be a hitelbiztosítékok rendszerét és működését, ad átfogó képet az egyes finanszírozási struktúrákban alkalmazható biztosítékokról, tárja fel alkalmazásuk előnyeit és korlátait, valamint tekinti át a jogérvényesítési lehetőségeket. Rendszerben gondolkodva veszi végig a hatályos szabályozás által ismert hitelbiztosítékokat, és rávilágít az egyes jogintézmények közötti elhatárolásokra. Tekintettel arra hogy egy biztosíték valódi értéke akkor mutatkozik meg igazán, amikor azt a hitelező érvényesíteni próbálja, ezért évről - évre egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a biztosítékokhoz kapcsolódó kielégítési jog gyakorlásának lehetőségeire és szabályaira.

Ebben az évben egy külön modult szánunk az egyes igényérvényesítési eljárások rendszerére, az elhatárolási kérdésekre, előnyök-hátrányok bemutatására. Külön foglalkozunk a szerkezetátalakítási irányelvvel, annak hazai implementációjával és a napokban hatályba lépett, veszélyhelyzet idején alkalmazásra kerülő reorganizációs eljárás szabályaival.Biztosítékok a hitelezésben, biztosítékok alkalmazásának lehetőségei, kockázatai

 • Törvényi szabályozás: Bázel, Ptk, HPT
 • Biztosítékok alkalmazásának gyakorlati kérdései

A KURZUS IDŐTARTAMA


Egynapos képzés.

2021. december 1. 9:00 -16:15 óra

ElőadókMegnyitott képzések és vizsgák

 • 2021. december 1.

  Jelentkezési határidő

  2021. november 5. 12:00


  Helyszínek és időpontok

  • Hamarosan

  A kurzus ára

  95.250 Ft (75.000 Ft + 27% ÁFA)


  Előadók

  dr. Györfi-Tóth Péter LL.M.  Megjegyzés

  Miért fontos a téma?

  A hitelbiztosítékok joga, visszatekintve az elmúlt 20-25 év jogi szabályozására, egy folyamatosan változó jogterület. Formálták jogpolitikai célok, jogalkalmazói igények, így különösen a hitelpiaccal összefüggő érdekek és persze nem utolsó sorban a mindenkori gazdasági környezet. Vitathatatlan tény, hogy a finanszírozók számára a jó projekten alapuló üzleti döntés mellett az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő (hitel)biztosítéki struktúra kialakítása:

  • egyrészről ne gátolja az adóst a hitelcél megvalósításában,
  • ugyanakkor a lehető legnagyobb komfortot és kontrollt adja a finanszírozó számára arra az esetre, ha az adós nem teljesítene.

  Fontos, hogy tudásunk ebben a tekintetben korszerű legyen: tudjuk, hogy mi a leghatékonyabban megvalósítható biztosítéki struktúra, hogyan tudjuk ezt létrehozni és fenntartani, illetve ha szükséges, akkor a minél jobb megtérülés érdekében a biztosítékokat érvényesíteni.

  Megfelelő létszámú jelentkező esetén a tanfolyamot egyeztett időpontban, kihelyezett formában is meg tudjuk tartani.

  Az előadás témakörei:

  Törvényi szabályozás: Bázel, Ptk, HPT
  Biztosítékok alkalmazásának gyakorlati kérdései

  KINEK AJÁNLJUK:

  A kurzust úgy alakítottuk ki, hogy könnyen alkalmazható és a napi gyakorlatban is használható ismereteket adjon pénzügyi, elsősorban finanszírozási/hitelezési területen dolgozó szakemberek, banki kockázatelemzők, üzleti döntéshozók számára. Természetesen előny az ezen területeken szerzett gyakorlati, szakmai tapasztalat, a kurzusra való jelentkezésnek, valamint az ott megszerzett tudás hasznosításának azonban ez nem szükségszerű előfeltétele.

  Milyen napirend szerint dolgozzuk fel a témát?

  A kurzus, figyelembe véve a rendelkezésre álló időkereteket, a résztvevők számára átfogóan, a gyakorlat, azaz a jogalkalmazás oldaláról mutatja be a hitelbiztosítékok rendszerét és működését, ad átfogó képet az egyes finanszírozási struktúrákban alkalmazható biztosítékokról, tárja fel alkalmazásuk előnyeit és korlátait, valamint tekinti át a jogérvényesítési lehetőségeket. Rendszerben gondolkodva veszi végig a hatályos szabályozás által ismert hitelbiztosítékokat, és rávilágít az egyes jogintézmények közötti elhatárolásokra. Tekintettel arra, hogy egy biztosíték valódi értéke akkor mutatkozik meg igazán, amikor azt a hitelező érvényesíteni próbálja, ezért évről - évre egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a biztosítékokhoz kapcsolódó kielégítési jog gyakorlásának lehetőségeire és szabályaira.

  Ebben az évben egy külön modult szánunk az egyes igényérvényesítési eljárások rendszerére, az elhatárolási kérdésekre, előnyök-hátrányok bemutatására. Külön foglalkozunk a szerkezetátalakítási irányelvvel, annak hazai implementációjával és a napokban hatályba lépett, veszélyhelyzet idején alkalmazásra kerülő reorganizációs eljárás szabályaival.

  IDŐPONT:

  • Tanfolyam dátuma2021. december 1. 9:00
  • Program vége2021. december 1. 16:15

További információkért keresse oktatásszervezőnket