BIB oktatás

Kurzusok

Értékpapírelszámolás és -kiegyenlítés

 • Banki, pénzügyi tanfolyamok

Miért tartjuk fontosnak 

 

A fejlett gazdaságok nem képzelhetőek el jól működő, alternatív finanszírozást, átláthatóságot és hitelességet biztosító tőkepiacok nélkül. A hosszú kihagyás után, 1989-ben újrainduló Budapesti Értéktőzsde az elmúlt több mint huszonöt évben jelképévé vált a magyar tőkepiacnak. A szabályozott mellett más elektronikus platformok is megjelentek, mint pl. a BÉTa piac, az Euro MTS vagy éppen a közelmúltban elindított Xtend. Az utóbbi néhány év jelentős változásokat hozott az energiakereskedelemben is és ma már Magyarországon is több olyan piac működik (HUPX, CEEGEX), amelyen szervezett keretek között pénzügyi eszközökkel is lehet kereskedni. Az ezeken a piacokon megkötött ügyletek elszámolása és kiegyenlítése is a KELER-Csoport által, garanciavállalás alapján működtetett elszámolóházban (KELER KSZF ZRt) és központi értéktárban (KELER Zrt.) kerül lebonyolításra.  Ez utóbbi intézményben tárolnak minden Magyarországon kibocsátott értékpapírt, jellemzően dematerializált formában. Mindenki, aki a tőzsdén vagy tőzsdén kívül értékpapírt, árut, határidős terméket, befektetési jegyet stb. ad vagy vesz, ezeket más megbízása alapján kezel, illetve különböző nemzetközi szabályozások miatt jelentéstételi kötelezettsége van, kapcsolatba kerül a kereskedés utáni infrastruktúrával. Az ezen infrastruktúrák által kínált szolgáltatások nélkül az ügyletek teljesítése csak lassan, magas költségekkel és jelentős kockázatokkal lehetséges. A KELER Zrt. számára különösen a hiteles nyilvántartások garantálása, a KELER KSZF ZRt.nek a felmerülő pénzügyi kockázatok csökkentése a fő feladata. 

 

A kurzus tartalma 

 

A kurzus során bemutatjuk, miként és hogyan működnek a hazai tőkepiac legfontosabb központi infrastruktúrái (KELER és KELER KSZF), valamint, hogy a 2008-as pénzügyi válság hatására miként szabályozták ezeket a kockázatintegráló intézményeket és jelenleg milyen szabályoknak kell megfelelniük (EMIR, CSDR, MIFID2). A résztvevők betekintést kapnak a jegybankok és más nemzetközi szervezetek (ESMA, EBA, ECB) felvigyázás és felügyelés kereteken belüli ellenőrző és kockázatelemző munkájába. Részletesen ismertetjük az intézmények fő szolgáltatásait az ISIN kód kiadástól, a multinet elszámoláson keresztül a LEI-kód kiadásig; a befektetési jegyek elszámolásának folyamatát és az EMIR szerinti jelentési kötelezettségteljesítést. Az elméleti keretek mellett a résztvevők a kurzus során gyakorlati példákon keresztül találkoznak többek között a KID-el, a WARP-pal, a különböző kockázatkezelési eszközökkel, és azt is megtudhatják, mire használatos a „default waterfall” vagy a „skin int he game” a KELER KSZF gyakorlatában. 

 

A kurzus céljai 

 

Alapvető fogalmi és elméleti tudás megszerzése a kereskedés utáni infrastruktúrák működése, szabályozása, felügyelése és fejlesztése kapcsán.

 • A kereskedés utáni infrastruktúrák működésével kapcsolatos, a befektetési szolgáltatók mindennapi feladataihoz kötődő gyakorlati tudnivalók elsajátítása.
 • A BIB Értékpapír elszámolási és kiegyenlítési szakértő oklevél megszerzése, valamint a hasonló területen dolgozó szakemberekből álló kapcsolati hálóhoz való csatlakozás lehetősége.

 

Kinek ajánljuk a kurzust 

 

A kurzus ismereteket kínál a befektetési szolgáltatásokban érintett piaci szereplők (kereskedelmi bankok, befektetési vállalkozások, befektetési alapkezelők, letétkezelők, kibocsátók stb.) és a szervezett energiakereskedelemmel foglalkozó társaságok szakemberei számára. A szakmai tapasztalattal rendelkező, de a junior munkatársak számára is hasznosítható tudást kínál. A kurzus hallgatói négy egymásra épülő modul útján juthatnak el az elméleti alapoktól a különböző infrastruktúrák gyakorlati bemutatásáig. 

 

A kurzus felépítése

 

Modul 1: Az értékpapír elszámolás és kiegyenlítés elméleti alapjai 
Modul 2: Szabályozás, fejlesztés, felügyelet: eszközök a biztonságos és hatékony értékpapír elszámolás és kiegyenlítés megteremtéséhez.
Modul 3: A KELER gyakorlatban: ISIN, KID, WARP, LEI, REMIT-TR jelentések, letétkezelés
Modul 4: A KELER KSZF gyakorlatban: kockázatok és kezelésük az azonnali, határidős, áram és energia piacokon. 

ElőadókMegnyitott képzések és vizsgák

 • 2020. május 21.

  Jelentkezési határidő

  2020. május 14. 23:59


  Helyszínek és időpontok

  • 2020. május 21. -, Bölcs Vár 1014 Budapest, Úri u. 21. Google naptár

  A kurzus ára

  89.000 Ft + 27% ÁFA


További információkért keresse oktatásszervezőnket