BIB oktatás

Kurzusok

Pénzügyi infrastruktúrák

  • Banki, pénzügyi tanfolyamok

Miért tartjuk fontosnak

Egy egészséges emberi test nem képzelhető el stabil vérkeringés nélkül, amely biztosítja a szervezeten belül, hogy a legfontosabb tápanyagok eljussanak a különböző szervekhez. Hasonlóképp egy jól működő gazdaság sem képzelhető el olyan mechanizmusok nélkül, amelyek a reálgazdaság szereplői által megkötött különféle tranzakciók mögötti információkat és pénzt, illetve pénzügyi eszközöket (pl. értékpapír) szállítják az érintettek között. A pénzforgalom és a pénzügyi infrastruktúrák ezt a szerepet töltik be. Ezekben a rendszerekben naponta megbízások millióit adják meg, számolják el és teljesítik több ezer milliárd forint vagy éppen euro értékben. Amennyiben fennakadás történik, annak káros hatását minden gazdasági szereplő megérezheti, és komoly jogi, pénzügyi, működési kockázatokkal kerülhet szembe. Ebből is következik, hogy a jegybankoknak jellemzően törvényben rögzített alapvető feladata, hogy a pénzforgalom zavartalan lebonyolítását és az azt támogató pénzügyi infrastruktúrák megbízható és hatékony működését elősegítsék, a pénzügyi közvetítő rendszer szereplői pedig jelentős technológiai, humán és anyagi forrást áldoznak saját rendszereik működtetésére és folyamatos fejlesztésére.

A kurzus tartalma

A pénzforgalom és a pénzügyi infrastruktúrák a pénzügyi szektor leginkább technológiai fejlődésnek kitett területe, ahol villámgyorsan megjelennek az innovációk, hiszen jellemzően nagy tömegű információ gyors feldolgozására van szükség. Ez ugyanakkor számos jogi, pénzügyi (hitel, likviditási) és működési kockázatot vet fel, amire a szereplőknek minden pillanatban megfelelő választ kell adniuk. A korábban viszonylag szabályozatlan területen az elmúlt években számos európai jogszabály született (SFD, PSD, PSD2, MIF, PAD), amelyek beépültek a hazai gyakorlatba, és amelyeknek a piaci szereplőknek, legyenek azok hagyományos pénzforgalmi szolgáltatók, vagy újonnan feltörekvő ún. FinTech vállalatok, meg kell felelniük. A VIBER-hez, a GIRO-hoz, a bankkártya elszámolási rendszerekhez vagy éppen a CLS-hez szinte a teljes magyar pénzügyi szektor kötődik valamilyen formában, ez része a mindennapi folyamataiknak. Ráadásul jellemzően nemcsak a pénzforgalmi területet érintik ezek a kapcsolatok, hanem a kockázatkezelést, a treasuryt, az üzleti fejlesztést vagy az informatikát is, és nem csak, mint üzemeltetői feladatok jelennek meg, hanem számos fejlesztésben is részt vesz a szektor, mint pl az éppen aktuális azonnali fizetési rendszer fejlesztése. A kurzus során a hallgatók megismerkedhetnek a pénzügyi infrastruktúrák működésének elméleti alapjaival, ugyanakkor szó lesz a gyakorlati tudnivalókról is, mint például a VIBER-ben és BKR-ben használt üzenetszabványok, a likviditásmenedzsment vagy éppen a rendkívüli helyzetek kezelése.

A kurzus céljai

Alapvető fogalmi és elméleti tudás megszerzése a pénzügyi infrastruktúrák működése, szabályozása, ellenőrzése és fejlesztése kapcsán.
A pénzügyi infrastruktúrák működésével kapcsolatos, a pénzforgalmi szolgáltatók mindennapi feladataihoz kötődő gyakorlati tudnivalók elsajátítása.
A BIB Pénzügyi infrastruktúra szakértő oklevél megszerzése, valamint a hasonló területen dolgozó szakemberekből álló kapcsolati hálóhoz való csatlakozás lehetősége.

Kinek ajánljuk a képzést

A kurzus megfelelő ismereteket biztosít a hagyományos (bankok, takarékszövetkezetek) és az új típusú pénzforgalmi szolgáltatók (pénzforgalmi intézmények, fizetéskezdeményezési szolgáltatók, számlainformációs szolgáltatók) különböző – a pénzforgalomhoz kötődő - szakmai területein dolgozó szakemberei számára. Felépítése alapján alkalmas arra, hogy a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, de akár a junior munkatársak számára is hasznosítható tudást adjon át. A kurzus hallgatói négy egymásra épülő modul útján juthatnak el az elméleti alapoktól a gyakorlati működésig, megértve ezáltal az infrastruktúrák működésének stratégiai kérdéseit és fontos szerepét a pénzügyi stabilitás biztosításában.

A kurzus felépítése
 

Modul 1: Bevezetés a pénzügyi infrastruktúrák működésébe

Modul 2: Szabályozás, fejlesztés, felvigyázás, ellenőrzés: eszközök a biztonságos és hatékony pénzforgalom megteremtéséhez.

Modul 3: Így működik a VIBER: üzenetszabványok, monitor, fedezetkezelés, napközbeni hitelkeret, rendkívüli helyzetek stb.

Modul 4: Így működik a BKR: üzenetszabványok, kommunikációs hálózat, pénzügyi és nem pénzügyi üzenetek feldolgozása, speciális magyar sajátosságok, biztonság, Girinfo stb.

ElőadókTovábbi információkért keresse oktatásszervezőnket