BIB oktatás

Kurzusok

Rejtett tőkepiaci indexkövetés – Valóban azt kapod, amiért fizetsz?

  • Banki, pénzügyi tanfolyamok

MIÉRT TARTJUK FONTOSNAK

 

A probléma háttere:


A Magyar Nemzeti Bank és az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) együttesen azon dolgoznak, hogy mihamarabb felismerhessék a closet indexálással (azaz a rejtett indexkövetéssel) operáló befektetési termékeket és megtehessék a szükséges intézkedéseket.

Sajnos a gyakorlatban azonban a closet indexing felismerése egyáltalán nem egyszerű, így ez a fajta befektetési gyakorlat is alkalmas arra, hogy a befektetőket jelentősen megkárosíthassa. A szakirodalom számos módszert kidolgozott arra, hogy a closet indexálással operáló befektetési termékeket észre lehessen venni.

Tanulságos példával szolgálhat az a tény, hogy Norvégiában a legfelsőbb bíróság 12 milliárd Ft-nál is nagyobb összegű kártérítésre kötelezte az egyik legnagyobb norvég pénzügyi szolgáltatót rejtett indexkövetéshez kapcsolódó tevékenysége miatt. A norvég példában említett kártérítés összege figyelemfelkeltő lehet a piaci szereplők számára is, hiszen egy egészséges megtakarítási, befektetési piacnak elemi érdeke, hogy az Ügyfeleik, a Befektetők többek között olyan befektetési termékeket, alapokat kaphassanak a piacon, amelyek a befektetési politikában meghatározott céloknak valóban eleget tesznek, költséghatékonyak, és amelyeknek a kockázat-hozam profiljáról valós képet kaphatnak.

 

A KURZUS TARTALMA

 

A kurzusunkon ismertetjük a rejtett indexkövetés problémáját (closet indexing), annak a tőkepiacra gyakorolt káros hatásait. Bemutatásra kerül, hogy milyen motivációs tényezők miatt alakulhat ki rejtett indexkövetés, miért káros a fogyasztónak, miért érezheti emiatt úgy az Ügyfél, hogy őt becsapták. A képzés során áttekintésre kerülnek azok a technikák, módszerek, amelyekkel a rejtett indexkövetés mérhetővé válik és ezáltal elejét lehessen venni a rejtett indexkövetés tartós alkalmazásának. A kurzuson kitekintünk a rejtett indexkövetés méréséhez kapcsolódó nehézséghez és kihívásokhoz, valamint a rejtett indexkövetéshez kapcsolódó hazai és nemzetközi szabályozás főbb pilléreire is, azaz, hogy miért nem kifizetődő rejtett indexkövetéssel megvezetni az Ügyfeleket.

 

A KURZUS CÉLJAI

 

A kurzus legfőbb célkitűzései között szerepel, hogy a résztvevők egy átfogó képet kapjanak a rejtett indexkövetés Ügyfeleket károsító hatásairól, valamint egy olyan ismeretanyag átadása, amelyből képesek lehetnek megítélni egy-egy befektetési termékről, hogy nem kívánt módon egy tőkepiaci indexet követ, így időben azonosíthatják, ha a rejtett indexkövetés alkalmazásával próbálják megkárosítani az Ügyfeleket.

 

KINEK AJÁNLJUK A KURZUST

 

Portfólió menedzserek, tőkepiaci compliance munkatársak, egyéb értékpapírok befektetési döntéshozatalában résztvevő szakemberek, illetve a tőkepiac iránt érdeklődőknek egyaránt.

 

A KURZUS FELÉPÍTÉSE

 

  1. BEVEZETÉS: Mi az a closet indexing (rejtett indexkövetés)

  2. Closet indexinghez kapcsolódó szakirodalmi áttekintés

  3. Mi a baj a rejtett indexkövetéssel?

  4. Milyen motivációk állhatnak a rejtett indexkövetés mögött?

  5. Hogyan lehet mérni az indexkövetést (metodológia)

  6. A closet indexinghez (rejtett indexkövetéshez) kapcsolódó nehézségek, problémák

  7. Szabályozás, nemzetközi tapasztalatok

  8. ÖSSZEFOGLALÁS: konklúzió, jövőbeli fejlődési irányok

 

A KURZUS IDŐTARTAMA

 

2,5 órás online képzés.

ElőadókTovábbi információkért keresse oktatásszervezőnket