BIB oktatás

Kurzusok

Zöld pénzügyek II - fenntartható finanszírozás

  • Banki, pénzügyi tanfolyamok

Miért tartjuk fontosnak?

A zöld szempontok megjelenése, illetve erősödése a banki, befektetési, biztosítói szolgáltatásokban a következő évek egyik legfőbb üzleti lehetősége, mely egyben a nemzetközi és hazai jogszabályok által is egyre explicitebben megkövetelt szabályozói elvárás is. A klímabarát, környezetileg fenntartható gazdaságra való átállás az elkövetkezendő időszakban hazánkban is jelentős beruházási igénnyel jár. Az egyik bővülési kulcsterületet az energiahatékonysági beruházások jelentik: a lakó- és egyéb ingatlanállomány modernizálása klímavédelmi és hozam/kockázati szempontból is számos lehetőséget tartogat, figyelemmel a várható szabályozói kedvezményekre is. Szintén az energiához kapcsolódik a megújuló energiatermelés finanszírozása, ahol már itthon is egy kibontakozóban lévő forradalomról beszélhetünk. Eközben egyre nő az igény a környezeti és egyéb társadalmi szempontokat figyelembe vevő vagyonkezelésre is, mely hamarosan szintén a szabályozások által is elvárt gyakorlat lesz.

A kurzus tartalma

Zöld pénzügyek (Green Finance) II - fenntartható finanszírozás c. képzés a Zöld pénzügyek (Green Finance) c. tanfolyamra épülő, gyakorlatiasabb, specializáltabb és számos külső szakember bevonásával megvalósuló képzés. A képzés két külön blokkból (banki, vagyonkezelési) áll, melyek közül a résztvevők előzetes regisztrációval az érdeklődésüknek megfelelően választhatnak. A Zöld Pénzügyek II. kurzuson való részvételnek nem feltétele a Zöld pénzügyek c. tanfolyamon való részvétel, ám az okleveles Zöld Pénzügyek Szakértő képesítés csak a két kurzus együttes elvégzésével szerezhető.

Kinek ajánljuk?

  • Lakossági hitelezési (jelzálog és személyi hitelezés) szakembereknek

  • Megújuló energiaprojektekkel foglalkozó szakembereknek

  • Vagyonkezelésben, alapkezelésben érdekelt szakértőknek

  • Compliance területen dolgozóknak

  • Kockázatkezelőknek

  • CSR-felelősöknek

A kurzus felépítése

Zöld Pénzügyek II kurzusunkon délelőtt valamennyi résztvevőt érintő közös előadásokra kerül sor, amelyet az egyéni érdeklődésnek megfelelő délutáni blokkok követnek. A délelőtti (közös) blokk felöleli a legfrissebb hazai és nemzetközi „zöld” követelmények, szabályozói elképzelések és különösen kedvezmények ismertetését, az energia- és emissziópiaci kilátások bemutatását, valamint a nem-pénzügyi jelentések, közzétételek legfontosabb tényezőinek, várható trendjeinek gyakorlatorientált áttekintését.

A délutáni szekcióban a résztvevők két blokk között választhatnak. A Banki blokk résztvevői egyrészt a klímaváltozás banki portfoliókra gyakorolt hatásáról, annak számszerűsítéséről, másrészt a lakossági (energiahatékonysági) hitelezés, valamint a megújuló energiaprojektek finanszírozásával kapcsolatban vehetnek részt gyakorlatorientált oktatásonVagyonkezelés blokkban részletesen szó lesz az ESG szempontok integrálásáról a befektetési folyamatba, az eltérő megközelítések belföldi és külföldi gyakorlati példákon keresztül kerülnek bemutatásra.  Az ESG szempontrendszeren kívül hangsúlyos elem lesz az ún. impact investing, vagyis a kimondottan pozitív környezeti hatású befektetések dinamikusan bővülő részpiaca.

ElőadókTovábbi információkért keresse oktatásszervezőnket