BIB oktatás

Kurzusok

Zöld pénzügyek I

  • Banki, pénzügyi tanfolyamok

Miért tartjuk fontosnak 

A klímaváltozás a következő évtizedek olyan megatrendje lesz, amely nemcsak a reálgazdaságra, de a pénzügyi piacokra, a hitelekre, a biztosításokra vagy éppen a befektetésekre is hatással lesz. A kockázatok és várható negatív hatások mellett azonban a klímaváltozás mérséklése, illetve a hozzá való alkalmazkodás egyre több üzleti lehetőséget is a felszínre hoz. A napról-napra dinamikusan bővülő green finance szegmensben látványos jelei vannak ennek a jövőorientált gondolkodásnak. Érdemes mindannyiunknak alaposabban megismerkedni a környezet és a pénzügyek kapcsolatának új összefüggéseivel, melyek a következő generációk életét gyökeresen befolyásolják.

A kurzus tartalma 

Képzési programunk az ökológiai és pénzügyi kockázatok, a hatásmechanizmusok közötti összefüggések általános, „big picture” jellegű áttekintését, valamint egyúttal a legfontosabb (specifikus) banki, biztosítói, befektetési szolgáltatási piaci és szabályozói/felügyeleti trendek, kezdeményezések megismerését célozza. Az elméleti tudnivalókon túl esettanulmányok feldolgozásával szerezhetnek széleskörű ismereteket olyan témákról, mint például a klímaváltozás lehetséges hatásai a banki, biztosítói működésre, a green finance különböző új termékei vagy éppen az ESG szempontok érvényesítése a befektetésekben. A kurzus hallgatói mindezek mellett a fentiekkel összefüggő legfontosabb jogszabályi rendelkezéseket és a szabályozói terveket is megismerhetik.

A kurzus céljai 

  • Ökológiai és pénzügyi kockázatok közötti összefüggések megismerése
  • Green finance szegmensben rejlő lehetőségek, kockázatok feltárása
  • Az ESG befektetői szempontrendszer megismerése
  • A jelenlegi és a várható (publikus) szabályozói, felügyeleti követelmények áttekintése

Kinek ajánljuk a kurzust 

A kurzus elsősorban a stratégiai, illetve a pénzügyi kockázatok kezeléséért felelős vezetők, munkatársak számára ajánlott, de az üzletfejlesztési, CSR, compliance funkciók ellátóinak is releváns lehet. A tematika hitelintézetnél, biztosítónál, pénztárnál, befektetési szolgáltatóknál dolgozó szakembereknek egyaránt tartalmaz rövid vagy hosszabb távon hasznosítható elméleti és gyakorlati elemeket.

A kurzus felépítése

  • A klímaváltozás fizikája – egyszerűen és lényegre törően
  • Klímaváltozás és pénzügyi kockázatok kapcsolata
  • A green finance mint új pénzügyi szolgáltatási szegmens
  • Zöld befektetések és ESG
  • Fogyasztói, fogyasztóvédelmi aspektusok


Zöld pénzügyek I. kurzusunk következő tréningmodulját 2019. őszre tervezzük. A két modul együttes elvégzése esetén Zöld Pénzügyek Szakértői minősítést szerezhetnek a résztvevők. A minősítés Magyar Nemzeti Bank általi hitelesítése folyamatban.

ElőadókTovábbi információkért keresse oktatásszervezőnket